Ünnepeltek a Beszterce-Naszód megyei magyarok: 21 éves a Magyar Ház

Ünnepeltek a Beszterce-Naszód megyei magyarok: 21 éves a Magyar Ház
A Beszterce-Naszód megyei magyarok hétvégén a besztercei Magyar Ház 21 éves fennállásának megünneplésére gyűltek össze.

A több napos rendezvény péntek este táncházzal vette kezdetét: a nemzetközi fesztiválon is résztvevő Vadrózsa néptánccsoport koreográfusa, Simon Szabolcs ismertette a hagyományos, magyar tánc kincseit.

Szombaton a Népmese napját is ünnepelve, csodálatos programmal várták a gyerekeket a Magyar Házban. Hargita megyéből érkeztek kézművesek az Összetartozunk programnak köszönhetően, és megtanították a nemezelést, kosárfonást. Pap Noémi óvónő mesebirodalomba hívogatta a kíváncsiakat, akik megismerkedhettek Annuska csodabögréjével, együtt daloltak, táncoltak és mondókáztak. Délután a Sugaracska Bábcsoport, a Beszterce-Naszód megyében működő egyetlen magyar bábcsoport „A városi nyúl tévedése” bábelőadást mutatta be.

A szervezők gondoltak a felnőttekre is, akik interaktív beszélgetésen megismerhették a besztercei Magyar Ház 21 éves kulturális múltját és alapításának hátterét. Décsei Atilla alprefektus, az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezetének elnöke, Kocsis András, aki 2004-2008 között betöltötte a megyei érdekvédelmi szervezet elnöki tisztségét, volt megyei tanácsos és jelenleg ügyvezető alelnök, Antal Attila megyei tanácsos, az Andrei-Muresanu Főgimnázium aligazgatója és történelem tanár, Toók Katalin, az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei Nőszervezetének elnöke, a Pro Hereditatem egyesület elnöke és volt megyei tanácsos, Müller Árpád, a Pro Hereditatem Egyesület volt elnöke, Koszorús Zoltán, az RMDSZ egyik oszlopos tagja, Szabó Attila, a Magyar Ház kulturális életének egyik mozgatórugója, a helyi írott sajtó, rádió és magyar televíziós műsorok egykori éltetője és működtetője, valamint Brodács Magdolna, a Besztercei Ház egykori titkárnője megosztották a hallgatósággal az elmúlt évek emlékeit és történeteit.

Ezt követően az érdeklődők részt vehettek a Beszterce-Naszód megyében született vagy a megyéhez kötődő költők és írók könyvbemutatóin: Balla Tamás, Bocskai Eliza, Fazekas István, Kerekes Adél, Orbán János, M. Simon Katalin, Moravetz Edith és férje, Bánlaky László, Muzsi Endre Előd, Müller Árpád, Szilágyi Zoltán, Nagy Sándor, Nt. Tóth Zoltán Csaba evangélikus lelkipásztor, Péter Veszelovszky Éva és Wass György. Azok helyett, akik nem lehettek jelen, Bocskai Tünde tanítónéni, Borsos Károly László, az MKT elnöke, valamint Toók Katalin az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei Nőszervezetének elnöke vette át a szót.

A gasztronómiai verseny sem maradhatott el, ahol Szilágyi Ilona hagyományos, tacsiházi zsíroskenyere nyerte el a fődíjat. A versenyen részt vett: Hunyadi Ibolya finom Ibolya tortával, Toók Katalin vargabélessel, Deme Enikő halzakuszkával, valamint a Besztercei Magyar Diáktanács szilvás gombóccal.

Az este a kulturális műsoré volt, fellépett a besztercei Vadrózsa kis-, közép- és nagy néptánccsoportja, Nagy Győző és Simon Szabolcs táncoktatók felügyeletével, valamint a régeni Járom néptánccsoport felcsíki és szászcsávási cigánytáncokkal. Ezt követően ünnepi vacsorán vehettek részt, ahol természetesen a hagyományos magyar ízvilággal, ízletes gulyással fogadta a vendégeket Zoltán Attila. Az ízekre való odafigyelés és a minőségi hozzávalók kiválasztása érezhető volt minden falatban. A hagyományokhoz hűen lassú főzéssel készült, ami gazdag és intenzív ízeket eredményezett, amit mindenki lelkesen értékelt.  A vacsora után az élményt tovább fokozta a borverseny és borkóstoló is, megízlelhették a megye különböző településeiről érkezett borokat. A legfinomabb bor nyertese Balogh Levente volt, Mezőveresegyházáról. A gitárest sem maradt el Miklós Gyurival és Csabcsival. A rendezvény zenés órája lenyűgöző volt, a látogatók szabadon táncoltak és együtt énekelték a kedvenc, népszerű dalokat – írja összefoglalójában a besztercei RMDSZ sajtóirodája.