Ukrán katonai egységek törtek be Oroszország területére

Szükségállapotot hirdettek a kurszki régióban

Zelenszkij: Oroszországnak is éreznie kell a következményeket
Kötelező kitelepítést rendeltek el pénteken a hatóságok a nyugat-oroszországi, Moszkvától 450 kilométerre fekvő Lipeck város melletti falvakban, miután települést és környékét tömeges ukrán dróntámadás érte, közölte Igor Artamonov helyi kormányzó. A BBC arról tájékoztat, hogy ukrán egységek törtek be Oroszország területére: pénteken már a negyedik napja zajlottak a harcok az ukrán csapatok és az orosz hadsereg katonái között, az oroszországi, kurszki területen, ahol szükségállapotot hirdettek.

A jelentések szerint az ukrán csapatok pénteken már több mint tíz kilométerrel orosz területen belül tevékenykedtek – ez a legmélyebb határ menti előrenyomulás azóta, hogy Moszkva 2022 februárjában elindította Ukrajna elleni invázióját.

A lipecki kormányzó arról számolt be pénteken, hogy az erőteljes ukrán dróntámadás fennakadásokat okozott az energiaellátásban, hat ember megsebesült. A városban rendkívüli állapotot hirdettek ki, és elrendelték négy falu kiürítését – ismertette Igor Artamonov a Telegramon. Azt azonban ukrán pánikkeltésnek és dezinformációnak nevezte, hogy az egész város kiürítését elrendelték volna.

„Nem rettenünk meg. Nem adjuk fel. De azt sem engedjük meg, hogy emberek élete kerüljön veszélybe” – írta Artamonov, aki azt is kifejtette, hogy a térségben az összes szórakoztatóipari rendezvényt lemondták, más, például sportrendezvények esetében pedig szigorítják a biztonsági intézkedéseket. 

Az ukrán vezérkar pénteken megerősítette, hogy az ukrán erők támadást intéztek az oroszországi Lipeckben lévő katonai repülőtér ellen. A közlés szerint a repülőtéren Szu-34-es, Szu-35-ös és MiG-31-es repülőgépek állomásoznak. 

A Krím félszigeten fekvő Szevasztopol kormányzója arról számolt be, hogy megsemmisítettek három légi és három vízi ukrán drónt. A RIA orosz hírügynökség a moszkvai védelmi minisztériumra hivatkozva azt írta, hogy a csütörtökről péntekre virradó éjszakán a légvédelem 75 ukrán drónt semmisített meg, többségüket Belgorod és Lipeck közelében, ukrán dróntámadást jelentettek Brjanszkból és Kurszkból is, ahol az ukrán erők meglepetésszerű szárazföldi betörést indítottak a héten.

Kijev: Nem az ukránok kezdték a háborút!

Csütörtökön késő este Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, hogy Oroszország háborút hozott országukra, Moszkvának „éreznie kell” az ukrajnai invázió következményeit – de közvetlenül nem említette a kurszki helyzetet

"Ma már három jelentés érkezett Olekszandr Szirszkij főparancsnoktól: pontosan olyanok, amelyekre államunknak most szüksége van" - mondta Zelenszkij. "Hálás vagyok minden harcosnak, minden katonának és parancsnoknak, aki biztosítja állásaink védelmét és védelmi feladataink teljesítését. Az ukránok tudják, hogyan érjék el céljaikat" - fogalmazott.

Az elnök leszögezte, hogy nem az ukránok választották céljaik eléréséhez a háborút. "Oroszország háborút hozott a földünkre, és éreznie kell a következményeit annak, amit tett" - mondta. Szavai szerint minél nagyobb nyomás nehezedik Oroszországra, annál hamarabb lesz béke. "Igazságos béke jogos erő alkalmazásával" - tette hozzá.

EU: Ukrajna jogos önvédelmi háborút folytat Oroszország területén is 

Az EU kijelentette, hogy Ukrajnának joga van megtámadni az agresszor területét az orosz támadó háború elleni védekezés részeként. Peter Stano, a Bizottság szóvivője csütörtökön újságíróknak elmondta: "Ukrajna a nemzetközi jog alapján jogos védelmi háborút folytat.

A Fehér Ház "fel fogja venni a kapcsolatot az ukrán hadsereggel, hogy többet megtudjon a céljaikról" - mondta Karine Jean-Pierre sajtószóvivő, hozzátéve: "Továbbra is arra fogunk összpontosítani, hogy biztosítsuk, rendelkeznek mindazzal, amire szükségük van ahhoz, hogy megvédjék magukat Oroszország agressziójával szemben".

 

MEXIKÓ NEM TARTÓZTATJA LE VLAGYIMIR PUTYINT, HA ODA LÁTOGAT

Brazíliához hasonlóan a mexikói elnök is úgy nyilatkozott, hogy nem veszi figyelembe a hágai Büntető Bíróság nemzetközi elfogatóparancsát az orosz elnök ellen. Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök (becenevén AMLO) csütörtökön kijelentette, hogy kormánya „nem felelős” Vlagyimir Putyin orosz elnök letartóztatásáért, ha részt akarna venni Claudia Sheinbaum megválasztott elnök október 1-jei beiktatásán. A meghívót az új államfő küldte Moszkvába, és ezzel eleve kizárta, hogy akár elődje és mentora, akár ő megfontolná az őrizetbe vételt. „Mi ezt nem tehetjük meg, ez nem a mi felelősségünk. Mi a háború ellen és a béke mellett vagyunk” – mondta Obrador csütörtökön egy sajtótájékoztatón. Azt viszont sem ő, sem a megválasztott elnöknő nem tisztázta, hogy Putyin elfogadta-e a meghívást. 

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei