Ukrán háború - Sértetlen a zaporizzsjei atomerőmű

Ukrán háború - Sértetlen a zaporizzsjei atomerőmű
Nincsenek harcok a zaporizzsjei atomerőműnél – jelentette ki Energodar polgármestere. Dmitro Orlov az ukrán médiának péntek hajnalban úgy nyilatkozott: a sugárzási szint nem változott, az erőműegységek sértetlenek, sem a városban, sem az erőműben nem folynak harcok, az atomerőmű biztonsága szempontjából fontos rendszerek működnek, tájékoztat a hirado.hu

Az orosz erők csütörtök este a legnagyobb ukrajnai és egyben európai atomerőmű, a hat energiablokkal rendelkező zaporizzsjai felé nyomultak előre.

A hvg.hu portálon megjelent tájékoztatás szerint Ukrajnában tizenöt atomreaktor van, négy működő atomerőműben és több más létesítményben. A 2000-ben bezárt csernobili atomerőművet, ahol 1986-ban a békés atomenergia-felhasználás történetének legsúlyosabb balesete történt, a múlt héten az orosz erők ellenőrzésük alá vonták.

„Minden incidens súlyos következményekkel járhat, súlyosbíthatja az okozott emberi szenvedéseket és ökológiai károkat” – mondta szerdán Rafael Grossi, az atomsorompó-egyezmény betartatásán őrködő NAÜ főigazgatója. Felszólította az orosz és ukrán katonákat, ne bocsátkozzanak harcba az atomerőmű közelében.

Tánczos Barna RMDSZ-es környezetvédelmi miniszter pénteki Facebook-bejegyzésben arról tájékoztatott: a romániai hatóságok jelenleg nem észlelnek emelkedett radioaktivitást a zaporizzsjai atomerőmű körüli harcokat követően. „A környezetvédelmi minisztérium alárendeltségében működő környezetvédelmi ügynökség folyamatosan méri a radioaktivitást. Jelenleg semmilyen veszély nem fenyegeti az ország lakosságát, a következő időszakban naprakész tájékoztatást nyújtunk” – fogalmazott Tánczos. 
promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei