Ukrán állampolgárokat mentettek meg

A román hegyimentők és határrendészek három ukrán férfit mentettek meg vasárnap, akik gyalog jöttek át Ukrajnából a Máramarosi-havasokon keresztül, ahol három napon át bolyongtak – közölte az Agerpres hírügynökség.

Dan Benga, a Máramaros megyei Salvamont vezetője arról tájékoztatott, hogy a hegyimentőket és a Ruszpolyánán szolgálatot teljesítő határrendészeket vasárnap riasztották az 112-es számon, hogy a Máramarosi-havasokban több napja menetel három ukrán állampolgár, akik a végkimerültség állapotába kerültek.

A hegyimentők és határrendészek elindultak a felkutatásukra, s négy órás út megtétele után meg is találták őket. Ketten 29 évesek, a harmadik ukrán 49 éves. Saját bevallásuk szerint három napot töltöttek a magas hegyekben. A mentőcsapatok ellátták őket élelemmel és vízzel, s lekísérték őket Ruszpolyánára, ahol a hatóságok gondozásába kerültek.

Ugyanakkor egy ukrán állampolgársdágú férfit mentettek ki a Tiszából a román határőrök, a 31 éves fiatalember Romániába próbált szökni, de elfogyott az ereje – közölte a határrendészet máramarosszigeti regionális felügyelősége. A közlemény szerint az eset péntek este történt, a román-ukrán határ szaraszói (Sarasău) szakaszán, ahol a Tisza képezi a határt. A férfi kimerült volt, így nem tudott volna önerőből átúszni a romániai oldalra.

A szaraszói határőröket egy hosszúmezői (Câmpulung la Tisa) lakos értesítette, hogy a folyóban egy láthatóan kimerült férfi segítségért kiáltozik. A határőrök csörlős kötéllel siettek a segítésére, és húzták ki a romániai oldalra. Az ukrán férfi menedékjogért folyamodott a román államhoz, ügyében illegális határátlépés miatt indult eljárás.

Az ukrajnai háború kitörése óta a máramarosi határrendészek hetente sietnek olyan ukrán férfiak segítségére, akik Romániába próbálnak szökni a sorozás elől. Egy korábbi jelentés szerint május közepéig 19 ukrán állampolgárt találtak holtan Romániában, 11-et a Tisza romániai oldalán, 8-at pedig a Máramarosi-havasokban. 

(Képünk illusztráció)