Ukrajnában erőteljes orosz légitámadásokra számítanak

Oroszország kurszki régiójában zajlik az ukrán offenzíva
Az ukrán légierő kedden hajnalban az egész országra kiterjedő orosz légitámadásokra figyelmeztetett. Beszámoltak arról is, hogy Oroszország a hétfőről keddre virradó éjszaka folyamán 38 drónnal és két Iszkander-M ballisztikus rakétával támadta Ukrajna több régióját. A légierő egy külön Telegram-üzenetben közölte, hogy kedden hajnalban Ukrajna egész területén légiriadót jelentettek be újabb légitámadások veszélye miatt.

Oroszország éjszakai dróntámadása az ukrajnai Csernyihiv régióban lévő energetikai infrastruktúrát célozta közölte a BBC News szerint az ukrán országos hálózatüzemeltető. Az ország északi részén fekvő régió egyes részein áramkimaradások voltak a támadás után; a szolgáltató szerint az energetikai ellátás keddre helyreállt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfő esti beszámolójában úgy fogalmazott: „Oroszország háborúba kezdett, és most a háború utolérte.”  Hozzátette továbbá, hogy „ha Putyin ennyire akarja ezt a háborút folytatni, Oroszországot rá kell kényszeríteni a békére”, írja a BBC News. Zelenszkij az Oroszország határain belüli ukrán előrenyomulásra utalt. Mint mondta, az ukrán erők immár négyezer négyzetkilométernyi területet ellenőriznek a Kurszk-régióban; a BBC News által idézett, washingtoni székhelyű Háborús Tanulmányok Intézete (ISW) agytröszt szerint azonban nem ezer, legfeljebb nyolcszáz négyzetkilométerről lehet szó. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök olyan „meggondolatlan lépéseket tesz, amelyek messze Ukrajna határain túlnyúló háborús eszkalációval fenyegetnek” – idézte az orosz állami média az orosz Külügyi Hírszerző Szolgálat (SVR) közlését. Az ügynökség szerint Zelenszkij „felelőtlen intézkedései” elsősorban saját hatalmi pozíciójának megőrzését szolgálják.

Az orosz légvédelem keddi jelentése szerint a hétfőről keddre virradó éjszaka folyamán tizennégy, Ukrajnából indított drónt semmisítettek meg, amelyek a Kurszk, Voronyezs és Belgorod régiót támadták. Tizenkét drónt a kurszki határtérség fölött lőttek le, egyet-egyet pedig Voronyezs és Belgorod fölött – írta az orosz védelmi minisztériumra hivatkozva a RIA orosz hírügynökség.

A hatóságok emberek ezreit szólították fel, hogy biztonságuk érdekében evakuáljanak településeket a nyugat-oroszországi régióban. Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma szerint kedden mintegy kétszáz kitelepített kurszki lakos érkezett Moszkvába. A minisztérium a Telegramon azt írta, keddig több mint 940 állampolgár, többségükben gyermek érkezett a moszkvai régióba. Oroszország-szerte mintegy négyszáz ideiglenes szállásközpontot hoztak létre, ahol mintegy harmincezer kitelepített lakost helyeztek el. Moszkva mintegy 526 kilométerre fekszik az ukrán támadás alatt álló Kurszktól.

Vlagyimir Putyin elnök „bűncselekmények elkövetésével” vádolja Ukrajnát, és megígérte, hogy kiűzi az ukrán csapatokat a területéről, összegzi a BBC.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei