Újabb színfolt a Killyéni-emlékversenyen: krosszverseny a Farkas utcában

Közel 180 harmadikos és negyedikes magyar diák vett részt szerdán azon a belvárosi, Farkas utcai krosszversenyen, amelyet részben a Killyéni Péter atlétikai emlékverseny égisze alatt szervezett az Apáczai Csere János Elméleti Líceum – a sporteseményen a református kollégium, a János Zsigmond Unitárius Kollégium, a Báthory-, Brassai-, Apáczai-, O. Ghibu-líceumok, az S. Toduţă Zenei Főgimnázium, továbbá a kolozsvári N. Titulescu, valamint a szentkirályi, várfalvi, kövendi, mérai iskolák diákjai indultak.

A résztvevők az Apáczai-líceum elől rajtolva a Báthory épületéig oda-vissza szaladtak, ami egy kilométeres távnak felel meg – amint azt Balló Laura szervező, apáczais tornatanár lapunknak elmondta, a tanterv szerint a gyerekeknek ennyit már le kell tudniuk szaladni, a távolság tehát minden gyermek számára elérhető, így azt teljesítve mindenki sikerélménnyel távozhatott. Ezenfelül pedig a cél az volt, hogy összehozzák a magyar iskolák diákjait – magyarázta. A gyermekek egyébként megannyian csippel ellátott rajtszámot kaptak, az eredményeket pedig kis kivetítőn is látni lehetett a célban, akárcsak a nagy versenyeknél – egy apró technikai hiba azért becsúszott, de a szervezők ezt korrigálták, és a negyedikes lányoknál végül nem az első három, hanem az első négy diákot jutalmazták.

Összesen 176 gyermek állt rajthoz

A verseny előtt a gyermekeket Killyéni András sporttörténész köszöntötte, elmondva: nemcsak a Killyéni Péter Emléknap, hanem a Magyar Sport Napja alkalmából is rendezik ezt a versenyt. A Magyar Sport Napja azért fontos, mert arra emlékezik: 1875. május 6-án Budapesten rendezték meg Európa első szabadtéri atlétikai versenyét. „Legyen ennek a versenynek is ugyanolyan a hangulata, mint akkor volt!” – mondta, sok sikert kívánva a résztvevőknek.

Vákár István, a Kolozs megyei önkormányzat alelnöke a szervezőknek gratulált, majd a gyermekekhez szólva azt hangsúlyozta, hogy az egészség a mozgással összefügg. „A legjobb győzzön – bár itt mindenki győzni fog!” – biztatta a kis sportolókat.

A közös bemelegítő után külön-külön futották le a távot előbb a harmadikos lányok, majd a fiúk, utána a negyedikes lányok majd fiúk. Valamennyi résztvevő érmet kapott a célba érkezéskor, az osztályonkénti legjobbak pedig ajándékcsomagban és oklevélben részesültek, amelyeket a korábbi kétszeres paralimpiai bajnok, négyszeres paravilágbajnok úszó, ma sportdiplomata Becsey János adott át – aki, az emlékverseny meghívottjaként, a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Olimpia Akadémia képviselőjeként szombaton az Ebihalak „háziversenyén” is ott lesz majd.

Becsey János, Vákár István, Duy Erika, és Killyéni András az Apáczai-líceum udvarán

– A mai verseny nagyon sikeres megvalósítás, ötletként is nagyon támogattuk, de a kivitelezés, a szervezés, a helyszín hihetetlen élmény volt számomra! 15 éve szervezzük az emlékversenyt, és nagyon kellett az újítás, frissítés – látni 180 gyermeket, aki szalad, szereti az atlétikát… És nem tudom palástolni: számomra külön büszkeség, hogy a lányom harmadik lett a harmadikosoknál. Úgy gondolom, hagyományt kell hogy teremtsünk ezzel a versennyel – nyilatkozta a Szabadságnak Killyéni András, köszönetet mondva a szervező tanároknak. Kiemelte: a pénteki emlékverseny ugyancsak újdonságokkal szolgál, hiszen először szerveznek sprintversenyt a hallássérülteknek, kimondottan a paralimpia szabályai szerint. 

– Az idéntől a Kolozs Megyei Tanács első számú támogatónk, Vákár Istvánnak és Duy Erikának köszönhetően arra a szintre jutottunk, ahol most már nagyot tudunk álmodni. Nemcsak a minimális költségek, netán a győzteseknek járó egy tábla csoki előteremtéséről kell gondolkoznunk, hanem például meg tudtuk szervezni ezt a krosszversenyt. De a hétvégén a tájfutást népszerűsítő verseny is lesz – emelte ki Killényi Péter fia, aki édesapja elképzelését viszi tovább: versenyzési, egyben ismerkedési lehetőséget biztosítani a kolozsvári magyar közösség gyermekei számára. 

Mindenki érmet kapott a célba érkezéskor

A „klasszikus” emlékversenyt pénteken 9 órától a Iuliu Haţieganu/Babeş sportparkban rendezik, 17 órától pedig a Házsongárdi temetőben lesz a koszorúzás – 17 óra előtt 5 perccel a temető bejáratánál várják mindazokat, akik meg szeretnének emlékezni a néhai edzőről, tornatanárról. 

Végül, íme a tegnapi verseny dobogósai: 

3. osztály: lányok: 1. Demeter-Erdei Sára, 2. Póka Adél-Helen, 3. Killényi Andrea Nóra; fiúk: 1. Gergely Márton, 2. Gál István, 3. Laczkó Tamás; 

4. osztály: lányok: 1. Csüdöm Adrienn, 2. Inamohoro Jessica Roman, 3. Csonka Dalma, 4. Sipos Enikő; fiúk: 1. Márton Gergő, 2. Bolzoni Ricardo, 3. Gere Teofil.