Újabb szabályozás a maszkviselésről, frissítették az országok jegyzékét

Újabb szabályozás a maszkviselésről, frissítették az országok jegyzékét
Elfogadta hétfő esti ülésén az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU) 51-es határozatát, amelyben a kültéri maszkviselés kötelezővé tételét javasolja minden olyan megyében, ahol a fertőzöttségi arány meghaladja az 1,5 ezreléket – tájékoztatott az Agerpres hírügynökség.

A CNSU javaslatát kormányhatározatba kell foglalni ahhoz, hogy gyakorlatba ültethető legyen. A kormány közölte: a CNSU javaslata értelmében az eddigi 3 ezrelékes fertőzöttségi arányról 1,5 ezrelékre csökkentenék azt a küszöböt, amely a kültéri maszkviselés kötelezővé tételét vonná maga után.

Ugyanakkor a CNSU frissítette hétfőn este a járványügyi kockázatot jelentő országok jegyzékét. Az új jegyzék kedden, november 3-án lépett érvénybe. Eszerint a Romániába érkezéskor 14 napra karanténba kell vonulniuk mindazoknak, akik a következő országokból, régiókból jönnek:  Andorra, Belgium, Cseh Köztársaság, Luxemburg, Francia Polinézia, Szlovénia, Örményország, Svájc,  Liechtenstein, Franciaország, Hollandia, Horvátország, Grúzia, Guam, Szlovákia,  Lengyelország, Spanyolország, Bosznia és Hercegovina, Ausztria, Montenegró, San Marino, Olaszország, Egyesült Királyság, Portugália, Észak-Macedónia, Argentína, Gibraltár, Málta, Jordánia, Magyarország,  Bulgária.

Ami a Magyarországra való beutazást illeti, a magyar kormány december elsejéig meghosszabbította a határzárat – derül ki az RMDSZ tájékoztatójából. Addig külföldi állampolgár Magyarország területére csak indokolt kivételekkel léphet be, a külföldről hazatérő magyar állampolgároknak pedig jelenleg 10 napra karanténba kell vonulniuk. Az ideiglenes határellenőrzés meghosszabbításáról szóló rendeletet nem jelentették be Budapesten, de a Magyar Közlöny 233. számában már megjelent a jogszabály. Az eredetileg szeptemberben egy hónapra elrendelt intézkedést előbb októberre is kiterjesztették, most pedig arról döntött a kormány, hogy 2020. december elsejéig lesz érvényes.