Újabb RO-ALERT üzenetek dróntámadás miatt Galac és Tulcea megye lakosságának

Három RO-ALERT-üzenetben az orosz-ukrán konfliktusövezetben használt harci eszközökhöz tartozó elemek román területre történő becsapódásának veszélyére figyelmeztették Galac és Tulcea megye lakosságát a hatóságok szombatra virradóra. A miniszterelnök igyekezett megnyugtatni a kedélyeket, kijelentve, Oroszország nem intézett szándékos támadást Románia ellen.

Az üzenetben azt javasolták a román-ukrán határvidéken élőknek, hogy keressenek fedezéket, ha a helyzet megkívánja.

A közösségi oldalakon több környékbeli lakos is arról számolt be, hogy hosszú időn át hangos robbanások zaját hallották.

A védelmi minisztérium szombat reggeli közleménye szerint az éjszaka folyamán az orosz légierő két ízben is drónokkal támadta Izmajil és Renyi kikötővárosokat. Éjjel 1 óra körül a román légtér ellenőrzése érdekében a térségbe küldtek a feteşti-i bázison állomásozó F-16-os harci gépeket. Bár a hadsereg radarjai nem észleltek légtérsértést, és drónmaradványok becsapódásáról sem érkezett bejelentés, a védelmi tárca szakemberei szombat délelőtt átvizsgálják az érintett területeket - közölték az Agerpressel.

Marcel Ciolacu miniszterelnök a RO-ALERT üzenetek kapcsán megnyugtatólag nyilatkozott szombaton délben Tulceán, kijelentve, aggodalomra semmi ok, hiszen Oroszország nem intézett semmilyen szándékos támadást Románia ellen. „Oroszorszég semmilyen szándékos támadást nem intézett Románia ellen, és határozottan kijelentem, hogy nem is fog intézni, ezt semmi sem indokolja. Van már egy drón-felügyeleti rendszerünk a Duna mentén, főleg Izmajil környékén, és az államnak kötelessége értesíteni a lakosságot adott esetekben” – idézik hírügynökségek a miniszterelnököt.