Újabb helyen ömlik a gáz az Északi Áramlat vezetékből

Újabb helyen ömlik a gáz az Északi Áramlat vezetékből
Újabb, immár a negyedik helyen ömlik a gáz a tengeren az Északi Áramlat vezetékből – közölte a svéd parti őrség szóvivője a Svenska Dagbladet című napilappal.

„A négy szivárgásból kettő Svédország kizárólagos gazdasági övezetében található” – mondta Jenny Larsson szóvivője az újságnak. A másik kettő Dánia kizárólagos gazdasági övezetében van.

Bár a feltételezett rongálások idején egyik csővezeték (Északi Áramlat-1 és -2) sem volt használatban, mindkettő fel volt töltve gázzal, amely most a Balti-tengerbe ömlik.

Közben Oroszország ragaszkodik ahhoz, hogy a Gazpromot, mint a csővezeték tulajdonosát bevonják a vezetékeken történt rendkívüli események kivizsgálásába – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Még vizsgálják az Északi Áramlat robbanásának körülményeit, de legtöbben úgy vélik, szabotázs történt. Óránként akár több millió köbméter gáz is távozhat a sérült Északi Áramlat vezetékeken.

A Török Áramlat gázvezeték biztonsága kiemelten fontos Magyarország számára – jelentette ki Szijjártó Péter azon a tanácskozáson, amelyen Türk Államok Szervezetének (TÁSZ) energiaügyi miniszterei vettek részt szerdán a kazahsztáni Almatiban.

Hírügynökségek először arról számoltak be, hogy az Északi Áramlat-1 és az Északi Áramlat-2 vezetéken három sérülést észleltek néhány órán belül: az elsőt az Északi Áramlat 2-n a dán Bornholm sziget közelében. Ezután két nagy szivárgást észleltek az Északi Áramlat-1-en. A dán energiaügynökség jelentése szerint nagy mennyiségű gáz ömlött a tengerbe. A repülőgépek és a hajók azóta sem közelíthetik meg a helyszínek öt tengeri mérföldes körzetét. Svéd szeizmológusok azt közölték, hogy hétfőn két robbanást észleltek a vezeték nyomvonalán.

 

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Alig több mint egy héttel a július 26-án kezdődő párizsi nyári olimpia előtt, magas készültségben vannak a francia hatóságok a különféle szervezetektől érkező fenyegetések miatt, számolt be a híradó.hu portál. A Euronews arról tájékoztat, hogy katonák ezreit küldték a francia fővárosba, hogy segítsék a párizsi rendőröket az olimpia ideje alatt a játékok biztosításában. Néhányan közülük korábban Maliban vagy Afganisztánban is teljesítettek szolgálatot. Ideiglenes tábor létesült, 4500 katona települt a francia főváros peremére. A készültség nem véletlen, hétfőn ugyanis már megsebesítettek egy rendfenntartót: a párizsi Gare d’Est pályaudvaron egy migrációs hátterű férfi megkéselt egy, az olimpia biztonságáért felelős terrorelhárító katonát.
Külpol