Új részvényindexet vezetett be a bukaresti értéktőzsde

Új részvényindexet vezetett be a bukaresti értéktőzsde (BVB) - írja az economedia.ro az intézmény hétfői közleménye alapján.

A Bucharest Exchange Trading Energy, Utilities and Financials (BET-EF) a tőkepiaci, energetikai, közmű és pénzügyi ágazat - a befektetési alapok kivételével - részvényeinek árfolyammozgását tükrözi. Az új tőzsdeindex induló értéke 1.00. 

A BET-EF-hez 11 vállalat (Banca Transilvania, OMV Petrom, Hidroelectrica, Romgaz, BRD-Groupe Societe Generale, Nuclearelectrica, Electrica, Transgaz, Transelectrica, Premier Energy, BVB) tartozik, melyeket a tőzsdei kapitalizáció és likviditási kritériumok alapján válogattak ki.

"A teljes tőzsdei kapitalizáció körülbelül 58 százalékával rendelkező román energetikai, közmű és pénzügyi cégeknek szükségük volt megjelenítésre egy index formájában. (.) Arra számítunk, hogy referenciaponttá válik a kis- és az intézményi befektetők számára a befektetési portfóliójuk felépítésében" - nyilatkozta Adrian Tanase, a bukaresti értéktőzsde vezérigazgatója.

A BVB-n jegyzett cégek teljes kapitalizációja 350 milliárd lej, amiből a BET-EF által lefedett ágazatok részesedése 200 milliárd lej. 

2021 óta ez a BVB által bevezetett negyedik részvényindex a BETAeRO, a BET-TRN és a BET-XT-TRN után. 

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Az Európai Unió (EU) országaiban élő csaknem 20 millió gyermek volt kitéve tavaly a szegénység és társadalmi kirekesztés kockázatának; az uniós tagországok közül Romániában volt a legmagasabb az arányuk – derül ki az EU statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken közzétett adataiból.
Gazdaság