Új pláza, irodaház és lakónegyed épül Szamosfalván

Új pláza, irodaház és lakónegyed épül Szamosfalván
Az Ószer környékétől az IRA-hídig több mint 17 hektáros ipartelepet alakítana át a Prime Kapital integrált ingatlanfejlesztő. Azt mondják, zöldövezetek és lakóházak bolygatása nélkül valósulna meg a jelentős fejlesztés, a városi önkormányzat infrastruktúrafejlesztési terveivel összhangban, amelyekhez szintén hozzájárulnának.

Mintegy 75 ezer négyzetméteres bevásárlóközpont, 1400 igényes kivitelezésű lakás és közel 50 ezer négyzetméternyi bérelhető felülettel rendelkező irodaház épülne 330 millió eurót meghaladó költségvetéssel. A városrészben az üzletközpontot a lakónegyeddel összekapcsoló kiterjedt zöldövezeteket, köztereket ígérnek, korlátozott járműforgalommal, alagsori parkolókat.

A mamutfejlesztés integrált egészet alkotna az önkormányzat által a környéken tervezett fontosabb infrastruktúrafejlesztésekkel: az északi mobilitási folyosóval (a Kajántói/Oașului-Szent László/Răsăritului úti híd–Szent László/Răsăritului út–Kenyérmezei/Câmpul Pâinii út–IRA-híd), a hévvel (metropoliszövezeti vonat) és metróval. Az önkormányzattal létrehozott társulások vagy partnerségek iránt érdeklődő Prime Kapital a helyi hatóságok fejlesztési terveit is támogatná, így például körülbelül egy hektárnyi területtel és 10 millió euróval járulna hozzá az északi mobilitási folyosó projektjéhez és az oktatási hálózat fejlesztéséhez.

Azt ígérik, a Közép- és Kelet-Európában hasonló ingatlanfejlesztési projektekben érdekelt cég kolozsvári terve több mint 9 ezer munkahelyet létesít és mintegy 3 ezer építőipari munkahely fenntartásához járul hozzá, ugyanakkor a helyi költségvetésnek jelentős adóbevételeket generál, amelyeket az építkezés ideje alatt és az azt követő tíz évben több mint 60 millió euróra becsülnek. A terv előnyeként emelik ki, hogy az ingatlanfejlesztés a várostól jelenleg viszonylag elszigetelt részeket kapcsol be a metropolisz nyüzsgésébe.

Mint mondják, nem nyúlnak a jelenlegi zöldövezetekhez és lakóházakhoz, ugyanakkor a helyi közszállítási szolgáltatások jelentős bővítését sem igényli a terv, csupán a már létező közszállítási logisztika optimalizálására, amely kiegészül a Prime Kapital hozzájárulásával a lokális infrastruktúrafejlesztési tervekhez. Maggie Kitshoff a Prime Kapital nevében elmondta: a helyszínt körültekintően választották ki, a helyi önkormányzat város- és infrastruktúrafejlesztési terveinek tanulmányozását követően.

A Prime Kapital több tucatnyi ingatlanfejlesztési projektben érdekelt országszerte. Ők építették és igazgatják a sepsiszentgyörgyi bevásárlóközpontot, de Zilahon, Nagybányán, Gyulafehérváron, Bukarestben, Aradon és Bulgáriában, Lengyelországban is plázákat emeltek/emelnek. Ugyanakkor Temesváron, Jászvásáron, Brassóban, Ploiesti-en és a főváros több pontján építenek lakónegyedeket. Ingatlanfejlesztési terveikkel elsősorban ipari területeket céloznak meg. A folyamatban levő fejlesztések értéke mintegy 2 milliárd euró: 14 ezer lakás, több mint 280 ezer bérelhető üzlethelyiség és 150 ezer négyzetméternyi bérelhető iroda épül.