Új, korszerű berendezés a járványkórháznak

Új, korszerű berendezés a járványkórháznak
A Kolozs Megyei Tanácsnak alárendelt járványkórház új, korszerű csontsűrűség-mérő berendezést kapott. A 243 ezer lejes berendezés a Mócok útja 19. szám alatti Integrált Járóbeteg-rendelő radiológiai és orvos-imagisztikai laboratóriumban működik majd.

–  A csontsűrűséggel kapcsolatos megbetegedések sok embert érint, ezért döntöttünk úgy, hogy megvásároljuk a berendezést. Ezáltal idejében diagnosztizálni és kezelni lehet az oszteoporózist, tehát elkerüljük a csonttörésekkel járó kellemetlenségeket és magasabb költségeket. Azt javaslom a Kolozs megyei lakosoknak, hogy vigyázzanak az egészségükre, és vegyék igénybe a most megvásárolt korszerű felszerelést – nyilatkozta Alin Tise megyei tanácselnök.

Az oszteoporózis a csontrendszer megbetegedése, a csont ásványi anyag csökkenésével és a csontszövet károsodásával jár, a csont törékenységi foka, ezáltal a törések kockázata is megnő.

A berendezés méri a csontsűrűséget, és ezáltal megállapítható, hogy a beteg oszteoporózisban szenved, ugyanakkor méri a test izomtömegét és zsírszövetét. A mérés egyaránt kiterjed a test egészére, illetve a gerincoszlopra, az alkarra, lábszárra, de az is lehetővé vált, hogy csípő- vagy térdműtét előtt, illetve utána mérje a csontok sűrűségét akár már gyerekkortól kezdődően.

Mivel a berendezés méri a test izomtömegét és zsírszövetét ezért a táplálkozászavarral küzdő személyek esetében is hasznos a helyes állapotfelmérésben és a gyógykezelés monitorizálásában.

A vizsgálat nem fájdalmas, rövid ideig tart, a sugárzásveszély nagyon alacsony, és nem szükséges különösebb előkészület. A betegek rendszeres csontsűrűség mérése alapján az orvos valós adatokat kaphat az általa felírt kezelés hatékonyságáról. Azt nem tudni, hogy a vizsgálatért mennyit kell majd fizetnie a betegnek, de a megyei tanács alacsony díjszabást ígért.

Figyelembe véve, hogy az oszteoporózis a megjelenésétől kezdődően hosszú ideig tünetmentes, és sokan nem is sejtik, hogy ebben szenvednek, nagyon kevés a diagnosztizált beteg, ezért a kórház személyzete fokozottan ajánlja a lakosságnak, hogy vegye igénybe a csontsűrűség-mérő berendezést.

 Az ilyen vizsgálat főleg a menopauzához közeledő nőknek, illetve azoknak ajánlott, akik tudják, hogy a családjukban volt oszteoporózisos betegség, vagy ahol kisebb töréseket nagyobb törések követtek. Ajánlatos azon betegek esetében is, akik tudják, hogy az általuk bevett gyógyszerek a csontsűrűség csökkentéséhez vezetnek, vagy pajzsmirigy-betegséggel küzdenek. A férfiak esetében az 50. életév betöltése után javasolják a vizsgálat elvégzését, főleg ha dohányoznak, vagy hosszan tartó kezelést kapnak krónikus betegségeik miatt. A növekedőfélben levő gyerekek esetében is elvégeztethető ez a vizsgálat, ha ezt megelőzően voltak csontbetegségeik.