Új géppel bővült a kolozsvári Wizz Air-bázis, mégsem lesz budapesti járat

Új géppel bővült a kolozsvári Wizz Air-bázis, mégsem lesz budapesti járat
A helyi, regionális, országos és nemzetközi szintű légi utasforgalom koronavírus-világjárvány miatti drasztikus csökkenése után szerencsére az orosz-ukrán háború sem tántorítja el a bezártságtól szabadulókat és az utazni vágyókat. A légitársaságok fellélegezhetnek: az utasok száma majdnem eléri a 2019-es szintet, legalábbis Kolozsváron. Az állami és magánkézben lévő hagyományos kereskedelmi és a diszkont légitársaságok egyaránt ünnepelnek és fejlesztenek, hiszen visszatérni látszanak a régi szép idők, fokozott és folyamatos a növekedés. A számok tükrében a magyar érdekeltségű Wizz Air légitársaság is lépéskényszerbe került. Bár az elmúlt időszakban több tucatnyi járatot törölt, a késések is állandósulni látszottak, mégis fejleszt és bővít: csütörtökön ünnepélyesen fogadták a kolozsvári légibázison állomásozó hetedik repülőgépet, de a budapesti járat beindítására sajnos így sem lehet számítani.

Sajnálatos módon azáltal sem teljesül a régióbeli magyarság vágya, hogy a magyar érdekeltségű diszkont légitársaság csütörtöktől immár a hetedik repülőgépét állomásoztatja kolozsvári bázisán: a cég képviselőjének tájékoztatása szerint ezzel Torinóba, Nápolyba és Korfura indítanak járatot.

Alexandra Avădanei, a Wizz Air vezetőtanácsának tagja a kolozsvári légikikötőn tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: az új célállomásokkal a légitársaság Kolozsvárról induló járatainak száma negyvenháromra emelkedik. Hozzátette: az új járatok által a diszkont légitársaság megerősíti romániai piacvezető helyzetét. Hozzátette: az új gépnek köszönhetően a légitársaság hetente kétszer (hétfőn és pénteken) Korfura, illetve Torinóba és Nápolyba (szerdán és vasárnap) szállítja az utasokat. Szintén az új légijárműnek köszönhetően a Wizz Air már nem hetente hatszor, hanem kilencszer repül Párizsba (Beauvais), a barcelonai járatok heti száma pedig ötről hétre növekszik. És hetente eggyel több járat szolgálja ki a Malagára, Madridba, Tel-Avivba, Doncaster-Scheffieldbe, Bázelbe és Memmingenbe igyekvő utasokat is.

A sajtó számára szervezett eseményen, rossz nyelvek szerint kivételesen, korábban szállt le az a Catania városából érkező gép, amelyik a hetedik Kolozsváron állomásozó lesz.

David Ciceo, a kolozsvári repülőtér vezérigazgatója emlékeztetett: a 2007-ben a Wizz Airrel kötött szerződésben öt Kolozsváron állomásoztatott gép szerepelt, most már hét szolgálja ki a légitársaság igényeit. – Augusztus nyolcadikán volt a legforgalmasabb nap a légikikötőben. Aznap összesen 12 288 utast szállítottunk, ebből 7 085 a Wizz Air szolgáltatásait vette igénybe. A január-július időszakban szinte elértük a világjárvány előtti, pontosabban a 2019-es utasforgalmat – mondta Ciceo.

Hozzátette: a repülőtér utasforgalmának a több mint 56 százalékát a Wizz Air biztosítja: míg 2007-ben 36, mostanra már 43 célállomásra szállít utasokat Kolozsvárról a magyar érdekeltségű légitársaság.

Ezt kiegészítve Alexandra Avădanei megjegyezte: 2006 óta Romániából 55 millió utast szállítottak, ebből a bázis 2007-es megnyitása óta 12 millióan repültek Kolozsvárról a Wizz Air-rel.

Természetesen arra voltunk kíváncsiak, a kolozsvári Wizz-bázist kiszolgáló hetedik repülőgépnek köszönhetően beindítják-e a várva-várt budapesti járatot. Alexandra Avădanei részéről ugyanazt a választ kaptuk, mint korábban a magyar érdekeltségű légitársaság többi vezetőjétől: elemzik a lehetőséget.