U-BT: bal lábbal kezdődték az elődöntőt

U-BT: bal lábbal kezdődték az elődöntőt
Hazai pályán kapott ki vasárnap este a Kolozsvári U-BT férfi kosárlabdacsapata a Nemzeti Liga play-offjának második szakaszában: a három nyert mérkőzésig tartó elődöntő első csatájában hosszabbítás után maradt alul a címvédő Nagyváradi MSC ESK ellenében.

A mérkőzés elején még úgy tűnt, hogy Mihai Silvăşan legénysége felül tud kerekedni riválisán, hiszen a negyedet a mintegy 3500 néző javarésze által buzdított házigazdák kezdték jobban, és kevesebb, mint három perc alatt hatpontos előnyre tettek szert (11:5). A vendégek viszont alig két perc alatt 13-nál egyenlítettek, s az ezt követő kiegyenlített küzdelmet a negyed végén jegyzett 21:21-es döntetlen is jól mutatja.

A folytatásban – többek között Török Roland triplájával – ismét a Kolozsvári U-BT került lépéselőnybe (26:21), a válasz azonban ezúttal se váratott sokáig magára, sőt, a vendégek lassan átvették az irányítást, így a negyed felénél már héttel vezettek (27:34), s előnyükből sikerült öt pontot megtartaniuk a negyed végére.

Térfélcsere után Richard és Pasalic tripláival először vezetett kétszámjegyű különbséggel (40:51) a Nagyvárad, a házigazdáknak pedig csak annyira tellett, hogy az utolsó negyed kezdetére a hátrányt megfelezzék. A győzelem aztán megint távolodni látszott (58:69), de a kolozsvári időkérés „csodát tett”, és a vendéglátók 61:71-ről feljöttek 70:71-re. A vezetést 74:73-nál, bő két perccel a vége előtt sikerült ismét átvenni, majd a feszült végjátékban egy 0:5-ös, majd egy 4:0-s sorozat következett, ami hosszabbításba tolta a találkozót – miután Kyndall Dykes utolsó másodpercbeli triplakísérlete nem ült.

A ráadáspercek Markovics hárompontosával rajtoltak, vagyis ismét az U-BT-nek kellett az eredmény után futnia. A váradiak viszont ügyesen sáfárkodtak előnyükkel, így végül megszerezték az igen fontos győzelmet, amely jókora nyomás alá helyezte a ma esti újabb mérkőzés előtt a kolozsvári csapatot: ha nem nyer, szinte el is úszott a döntő…

Végeredmény: • Kolozsvári U-BT–Nagyváradi MSC ESK 86:90 (21:21, 17:22, 20:20, 20:15, 8:12) – hosszabbítás után; a kolozsvári pontszerzők: Kyndall Dykes 29, Jason Washburn 25, Darrin Ray Dorsey 10, Tony Bernard Easley Jr. és Török Roland 7–7, Aleszandar Raszics, Nana Freuda Foulland, Kuti Nándor-Levente és Andrei Calnicenco 2–2; a keret tagja még: Andrei Sergiu Mureşan, Vida Dávid és Anders Abu Teir; a nagyváradiak legjobbja a 21 pontos Nikola Markovics volt.

A párharc második mérkőzését kedden este fél 9-től rendezik ugyancsak a BT Arénában.

A Nagyszebeni ESK–Krajovai U MSC elődöntő első mérkőzése 83:61 (19:18, 21:25, 29:9, 14:9) arányú hazai sikert hozott, a másodikat pedig hétfőn este játsszák.