Tüntettek a könyvelők és közgazdászok az adóügyi intézkedések ellen

A Bukarestben tüntető könyvelők és a közgazdászok hétfőn délelőtt elindultak a Victoria-palota előtti térről a pénzügyminisztérium székhelye felé, miután küldöttségük visszatért a kormány képviselőivel folytatott tárgyalásokról. A tüntetők képviselőit később fogadták a pénzügyminisztériumban is.

„Meghallgattak minket. Két nap múlva visszatérünk konkrét módosítási javaslatokkal és más részletekkel, s reméljük, hogy üzenetünket továbbítani fogják” – nyilatkozta hétfőn az Agerpres hírügynökségnek Valentina Saygo könyvelő.

A vállalkozó szerint két államtanácsossal tárgyaltak a tüntetők képviselői, egyikük Ovidiu-Nicolae Gheorghe a miniszterelnöki kancelláriától.

A Könyvelőirodák Munkaadói Szövetségének tagjai és más könyvelési szakemberek hétfőn a jogalkotói hatalommal való visszaélések és elnyomó adóügyi intézkedések ellen tüntettek, amelyek szerintük mélyen érintik a romániai vállalkozókat, közgazdászokat, könyvelőket és adófizetőket.

A tiltakozók Adóügyi káosz nélküli, normális rendszert akarunk!, Valódi digitalizálást, nem eltúlzott bürokráciát!, Világos és konkrét törvényeket, igazságos intézkedéseket!, Románia nem kér az e-TVA-ból! feliratú plakátokkal vonultak fel.

Valentina Saygo elmondta: kiszámíthatóságot és tiszteletet akarnak, hangsúlyozva, hogy az adózással kapcsolatos törvények és szabályok folyamatos módosítása az utóbbi időszakban már nyomasztó. Nyomatékosította: az áfabevallás (e-TVA) bevezetése a pénzügyminisztériumnak az adófizetőkkel szembeni tiszteletlenségét és bizalmi hiányát mutatja, leszögezve, hogy nem mindenki adócsaló ebben az országban.

A Könyvelőirodák Munkaadói Szövetsége múlt heti közleményében leszögezte, hogy az elmúlt hónapokban átlagban kétnaponta módosultak az adózással kapcsolatos törvények és szabályok. 

„Nem lehet elvárni az adófizetőktől azt, hogy folyamatosan ehhez a kaotikus adómódosítási ütemhez igazítsák vállalkozásukat vagy személyes költségvetésüket. Ez az instabilitás csak megfojtja a fejlődést és az innovációt, ami kedvezőtlenül hat a nemzetgazdaságra” – olvasható az állásfoglalásukban.

A munkaadói szövetség azt kéri, hogy a döntéshozók a bevezetésük előtt legkevesebb hat hónappal jelentsék be az adótörvénykönyv tervezett módosításait. 

„Követeljük a társadalmi párbeszéd tiszteletben tartását és a döntéshozatal átláthatóságát, az üzleti szféra és a szakemberek tényleges bevonását az adópolitikák kidolgozásába. Elengedhetetlen az adóeljárások egyszerűsítése a felesleges nyilatkozatok és a szükségtelen bürokratikus követelmények megszüntetésével” – áll a közleményben.

A szervezet többek között kifogásolja, hogy az elektronikus számlák (e-Factura) és áfabevallás (e-TVA) bevezetésével sérülnek a személyes adatok, mert a vállalkozóknak be kell jelenteniük a magánszemélyek összes vásárlását. Sérelmezik, hogy a döntéshozók elvárják a pénztárgépek lecserélését QR-kódok nyomtatására alkalmas készülékekre adókedvezmények felajánlása nélkül. 

„Ezen kívül megalapozott a gyanú, hogy az e-TVA bevezetésének célja az áfavisszafizetések késleltetése” – vélekednek a könyvelők.