Tüntetés Bukarestben az adóügyi intézkedések ellen: a munkaadó fizesse a tb-járulékot!

Tüntetés Bukarestben az adóügyi intézkedések ellen: a munkaadó fizesse a tb-járulékot!
Néhány százan tüntetnek kedden a bukaresti Győzelem (Victoriei) téren az adóügyi intézkedések ellen. Azt követelik, hogy a társadalombiztosítási hozzájárulást ne ruházzák át a munkavállalóra.

„Az új adótörvénykönyv módosításai ellen tiltakozunk, amelyeket a kormány elfogadott. Azt akarjuk, hogy a tb-járulékot újra a munkaadó terhére írják. Ha tömegesen kérjük, biztosan meghallgatnak bennünket. Nincs semmiféle politikai követelésünk, csak adóügyiek” – mondta el az egyik tüntető.

„Elsősorban két követelésünk van. Ellenezzük a tb-járuléknak a munkavállalóra történő átruházását. És ellenezzük azt a kitételt is, amelynek értelmében a szakszervezeteknek minden, a munkaadókkal történő egyeztetés esetén, a szakszervezet összes tagjától aláírást kellene gyűjteniük. A szakszervezetek jogi személyként alakultak, és képviseleti alapon vesznek részt a tárgyalásokon, statútumuk van, mint minden egyesületnek. Ezt azt jelenti, hogy történhet nyomásgyakorlás. Rövid távon amennyiben a kormány nem veszi figyelembe a tüntetéseket, továbblépünk. Hosszú távon kifejezésre kell juttatnunk az álláspontunkat, és reméljük, hogy végül helyreállnak a dolgok” – mondta el egy másik tiltakozó.

A kormány szerdán fogadta el a jövő évi állami költségvetés tervezetét, amely mától kerül a képviselőház költségvetési bizottsága elé, ahol várhatóan jövő szombatig vitatják majd.