Túlélők után kutatnak Japánban a hétfői földrengést követően

Legkevesebb 48 halálos áldozata és több súlyos sérültje van Japánban annak a 7,6 erősségű földrengésnek, amely újévkor rázta meg a Noto-félszigetet - közölte kedden az AFP hírügynökség.

A rengés középpontja az Isikava prefektúrában lévő Vadzsimától 30 kilométerre északkeletre volt, mintegy 16 kilométer mélységben, helyi idő szerint hétfőn délután.

A földrengés után 1,2 méter magas hullámokkal szökőár érte el Vadzsima kikötőjét. A földmozgás miatt a régió több településén házak dőltek össze, Vadzsima központjában több mint kétszáz épületben tűz is keletkezett, amit azonban az isikavai hatóságok szerint sikerült megfékezni.

A mentőcsapatok túlélők után kutatnak, de az utakat elzáró törmelék és az utórengések nehezítik a mentést.

Az eddig megerősített harminc halálos áldozat közül heten a vadzsimai városi kórházban hunytak el – közölték a hatóságok.

A földrengés miatt Niigata, Tojama, Fukui és Gifu prefektúrában is többen megsérültek, és épületek is megrongálódtak. A hatóságok több tízezer ember evakuálását rendelték el az érintett prefektúrákban.

Kisida Fumio japán kormányfő sajtóértekezletén arról tájékoztatott, hogy a Noto-félsziget északi részeit nagyon nehéz járművekkel megközelíteni. Mint mondta: mintegy ezer katona dolgozik a mentésen és a segélyezésen. Hozzátette, hogy a kormány hajókkal indított útnak segélyszállítmányokat a helyszínre.

A West Japan Railway Co. vasúttársaság közlése szerint a földrengést követően négy vonat közlekedését állították le a Sinkanszen szuperexpressz Hokuriku vonalán a sínek és egyéb létesítmények ellenőrzése miatt.

Több ország, köztük az Egyesült Államok, Kanada és Olaszország kormánya ajánlotta fel segítségét. A földrengés után kiadott nyilatkozatában Joe Biden elnök közölte, hogy Washington „minden szükséges segítséget megad a japán népnek”.

 

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Négyen meghaltak és többen megsérültek, amikor az Esztergom-Nyerges Rallyn egy jármű lesodródott az útról és a nézők közé hajtott. A Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) vezetősége közleményben tudatta, hogy a hatóságokkal együttműködve vizsgálja a baleset körülményeit.
Külpol
Negyven halálos és több mint száz sebesült áldozata van a lőfegyveres és robbantásos merényletnek, amelyet péntek este a Moszkva melletti Krasznogorszkban, a Krókusz Városi Csarnokban követtek el ismeretlnek – jelentette a TASZSZ hírügynökség a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közlése alapján.
Külpol