Transilvania Shorts: rövidfilmekkel vár hétvégén a Győzelem mozi

Transilvania Shorts: rövidfilmekkel vár hétvégén a Győzelem mozi
Hetedik kiadásához érkezett a Transilvania Shorts fesztivál: hétvégén, november 11. és 13. között a kolozsvári Győzelem moziban a rövidfilmeké lesz a főszerep. A Transilvania Shorts nemzetközi rövidfilmfesztivál évente megrendezésre kerülő szemle, amelynek elsődleges célja teret biztosítani az alkotóknak a szabad és független megmutatkozásra – olvasható az esemény leírásában. Az érdeklődők péntektől vasárnapig összesen harminc fikciós-, animációs- és kísérleti rövidfilmet, valamint rövid dokumentum- és diákfilmet tekinthetnek meg.

A programban magyar alkotást is találunk: vetítik Szakály Réka Anna Reduction című tizenegy perces animációját, amely olyan filmfesztiválokon szerepelt már, mint az amerikai Glas, a koszovói Anibar vagy a dániai Viborgi Animációs Fesztivál, a 9. Friss Húson pedig elnyerte a legjobb magyar animációnak járó díjat. A román rövidfilmeket a mezőnyben Valeriu Andriuță I am Dorin (Eu sunt Dorin) című huszonhárom perces fikciós alkotása képviseli, amelynek főszereplője pénz ellenében vállalja, hogy megírja valaki más helyett annak diplomavizsgáját.

A programban amerikai, francia, svéd, belga, mexikói, német, finn és horvát rövidfilmeket is láthat a kolozsvári közönség. Megtekinthető mások mellett Charles Wahl The Mohel című alkotása is, amely tavaly a kaliforniai Palm Springs fesztiválon a legjobb tizenöt perc alatti rövidfilm lett, valamint a Valéry Carnoy rendezte Titan is, amely fődíjas lett 2021-ben a Brüsszeli Rövidfilmfesztiválon.

A filmeket eredeti nyelven, angol és román felirattal láthatja a közönség vetítési blokkokba tömbösítve. A 7. Transilvania Shorts részletes programja és minden további információ a www.transilvaniashorts.ro weboldalon böngészhető, jegyek a helyszínen és online is válthatók.