Továbbra is az informatikai ágazatban dolgozók bére a legnagyobb

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) közlése értelmében a nettó átlagbér 4876 lejre nőtt Romániában, februárban, amely 17 lejjel több, mint januárban.

A bruttó átlagbér 7990 lej volt az említett időszakban, 14 lejjel (0,2 százalékkal) több, mint egy hónappal korábban. A legnagyobb nettó átlagbért – 11.297 lejt – az informatikai szolgáltatások ágazatában, a legkisebbet – 2729 lejt – a ruhagyártásban jegyezték. 2023 februárjához képest 14,2 százalékkal nőtt a nettó átlagfizetés az országban. Legnagyobb mértékben, 29,2 százalékkal a pénzügyi közvetítéssel, biztosítással, nyugdíjalapokkal kapcsolatos melléktevékenységek ágazatában nőtt a nettó átlagkereset. A dohányiparban 28,2 százalékkal, a biztosítás, viszontbiztosítás, nyugdíjbiztosítás terén (kivéve az állami társadalombiztosítási rendszert) átlagban 12,8 százalékkal nőttek a nettó fizetések – írja az Agerpres.

A legnagyobb nettó bevételcsökkenéseket a távközlésben (7,7 százalék), a fémbányászatban és fémfeldolgozásban, szállítással kapcsolatos melléktevékenységekben és a bányászat melléktevékenységeiben regisztrálták (4,5 és 6,5 százalék között). Ami a közalkalmazotti szférát illeti, a közigazgatásban 0,6 százalékkal nőtt, az egészségügyben és szociális ellátásban 0,9 százalékkal, a tanügyben 0,4 százalékkal csökkent a nettó átlagkereset februárban az előző hónaphoz viszonyítva.