Történelmi íjásztábor a fugadi Bánffy-kastélyban

A fugadi Bánffy-kastély tágas, árnyékos parkjában elfért a jurta és a sátrak

Történelmi íjásztábor a fugadi Bánffy-kastélyban
Harmadik alkalommal szervezte meg, 2021. július 2-4 között, az Aranyosszéki és Alsó –Fehér Vármegyei Huszár és Honfoglaló Hagyományőrző Egyesület és a marosújvári Sóváros Egyesület azt a sokszínű rendezvényt, amely minden korosztályhoz szólt, és ahol a legapróbb részletek is hazaszeretetre, nemzetszeretetre nevelték a résztvevőket.

Az idei tábor teljesen megújult formában igyekezett megszólítani az érdeklődőket: míg az előző két alkalommal Harasztoson szervezték meg, vadkemping jelleggel, ezúttal a választás a fugadi Bánffy-kastély tágas, árnyékos parkjára esett, ahol kényelmesen elfért a jurta és a sátrak, a gyenge térerő pedig nem csábított senkit „telefonközelbe”, így önfeledten adták át magukat a játéknak és a sportnak. Az íjászat népszerűsítése érdekében a szervezők felvállaltak minden költséget, amelyet a Bethlen Gábor Alap támogatásának köszönhetően tudtak fedezni.

A tábortűz mellé esténként különleges programokat szerveztek

A tábor természetesen az íjászatra összpontosított, a szervezők igyekeztek átadni e remek sport minden szépségét és fortélyát. A lövéstechnikák bemutatása mellett ismertetőt tartottak az ősmagyarság íjászatáról, életmódjáról, viseletéről és megmutatták, hogyan kell felállítani a jurtát, amelyben aztán a gyerekek éjszakáztak. A nagyenyedi származású Járai Lóránd lelkipásztor, aki mindvégig részt vett a táborban, nagyban hozzájárult a rendezvény sikeréhez, hiszen olyan élménypedagógiai játékokat valósított meg, amelyekbe a felnőttek is szívesen bekapcsolódtak. Az egyik anyuka így fogalmazott: „a legnagyobb élmény számomra néhány órára újra gyereknek lenni”. A tábortüzek is hozzájárultak a hangulatteremtéshez, már csak azért is, mert mindkét este egy-egy különleges programot szerveztek köréje. Elsőként a marosvásárhelyi Tűzvarázs Együttes lépett fel, amelyik régizenét és népdal feldolgozásokat adott elő úgy, hogy előzőleg a dalok nyomtatott szövegét kiosztották a résztvevőknek, így mindenki együtt énekelhetett. A második este Regös Sziránszki József lépett fel egy különleges, a táltosok világát idéző produkcióval.

Emlékezetes marad mindenki számára az a rendhagyó, fiatalokhoz szóló vasárnapi istentisztelet is, amelyet a szomszédos falu, Magyarlapád lelkésze, Borbándi András tartott a helyszínen, sátorponyva alatt, lévén, hogy az ottani református templom teljes külső-belső felújítás alatt áll.

Mivel az íjásztáborra rászerveztek egy honfoglaló hagyományőrző találkozót is, a 35 táborozó gyerek mellé sok tapasztalt íjász is érkezett, így a létszám egy adott ponton meghaladta a száz főt. Résztvevők érkeztek Nagyvázsonyból, Szászvárosból, Gyulafehérvárról, Torockóról és természetesen jelen voltak a lapádi gyerekek is. Az íjásztalálkozó keretében, amelyet a Communitas Alapítvány támogatott, „öröm-íjászversenyt” tartottak, amelynek az volt a lényege, hogy elsősorban a hangulatra és nem kimondottan a sportteljesítményre koncentrált, és a gyerekek számára is szervezett vetélkedőt.

Ladányi Árpád Csaba főszervezőtől megtudtuk, hogy a találkozón a hagyományőrző egyesületi tagok tanácsot ültek és eldöntötték, hogy ezentúl évente egy honfoglaló hagyományőrző fesztivált szerveznek. Az első lebonyolítását elvállalta a Bihar megyei Pusztai Farkasok Ordas nemzetsége, jövőre pedig az Aranyosszéki és Alsó–Fehér Vármegyei  Huszár és Honfoglaló Hagyományőrző Egyesület lesz a házigazda. A három naposra tervezett fesztivál a nagy, országos szintű íjászversenyeknél is sokkal színesebb eseménynek ígérkezik, hiszen ezen összegyűlnek majd az összes erdélyi honfoglaló hagyományőrző egyesületek, jurtafalut építenek és változatos kulturális programokkal, koncertekkel gazdagítják a programot.