Tőkés Lászlót újabb két évre az EMNT elnökévé választották

Tőkés Lászlót újabb két évre az EMNT elnökévé választották
Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Csíkszeredában tartott országos küldöttgyűlésén szombaton újabb két évre a szervezet elnökévé választották Tőkés Lászlót, a tanács alapítóját. Az ügyvezető elnöki feladatokat továbbra is Sándor Krisztina látja el.

Tőkés László a közel száz küldötthöz intézett beszédében felidézte az erdélyi magyarság autonómiaküzdelmét, és kijelentette: "száz esztendővel a történelmi Magyarország és nemzetünk szétdarabolása után világosan látjuk, hogy Trianonra az egyetlen reális és életképes válasz: az autonómia". Úgy vélte: egy olyan autonóm magyar politikai és társadalmi közélet kialakításán és megszervezésén kell munkálkodni, amely mindenféle opportunizmus, meghátrálás és megalkuvás nélkül, a lehető leghatékonyabban és legeredményesebben képes szolgálni az erdélyi magyar nemzeti közösség javát és jövőjét.

Tőkés László azt is kijelentette, hogy az erdélyi magyarságnak új egységre van szüksége. "Hogyan is volnánk képesek a jóravaló románokkal megtalálni a szót, hogyha mi, magyarok sem értjük meg egymást?" - tette hozzá. A volt püspök szerint a mostani országos válság körülményei alkalmassá teszik az időt arra, hogy harminc év után Románia népe végre ténylegesen kezébe vegye a sorsát, s az 1989-es forradalom eredeti célkitűzéseinek megfelelően kivívja szabadságát és beteljesítse a demokratikus rendszerváltozást. Úgy vélte, az erdélyi magyarságot megilleti a többségi románság melletti társnemzeti státusz, és az ország határain belüli korlátozott önrendelkezés.

A küldöttgyűlést Potápi Árpád János, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára és Szili Katalin miniszterelnöki megbízott is levélben üdvözölte. Potápi Árpád János köszönetet mondott az EMNT-nek azért a segítségért, amit a honosítási folyamatban nyújt Magyarország csíkszeredai és kolozsvári főkonzulátusának. Közölte: erre a munkára továbbra is számítanak.

Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke köszöntésében létkérdésnek nevezte, hogy az EMNP, az EMNT, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) és a Magyar Polgári Párt (MPP) nemzeti szárnya értsenek szót egymással, és hozzanak létre egy új egységet. "Ennek hiányában nem lesz élhető magyar jövő Erdélyben" - jelentette ki a pártelnök.

Izsák Balázs, az SZNT elnöke Kós Károlyt idézve kijelentette, a romániai magyarok szívesebben lennének építők. Azt is megemlítette azonban, hogy Romániát nem tekintheti hazájának addig, amíg a románok ellenségként tekintenek a magyarokra, és nem ismeri el az ország Székelyföld autonómiáját.

Tiboldi László, az EMNT országos alelnöke beszámolójában elmondta: munkatársaik 2011 óra végzik a honosítási tevékenységet - jelenleg 22 irodában -, és eddig 255 282 főnek segítettek a magyar állampolgárság megszerzésében.

 

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

A június 9-i választásokon való részvétel fontosságát hangsúlyozták csütörtökön, Kolozsváron az RMDSZ, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Kolozs megyei szervezeteinek elnökei. Csoma Botond, Fancsali Ernő és dr. Schwartz Róbert egybehangzóan rámutattak arra, hogy a pártok között választási versenynek akkor van helye, amikor az nem veszélyezteti a közösségi érdeket. Az európai parlamenti választásokat illetően azonban a politikai erők együttműködnek, így a magyar összefogás listájára kérik a közösség tagjainak szavazatát. Továbbá az önkormányzati választásokon, azokon a helyeken, ahol minden egyes magyar szavazat számít a magyar jelöltek választási sikere szempontjából, nem lépnek választási versenybe az erdélyi magyar pártok.
Belpol