Több mint 13 000 új hallgató csatlakozik a BBTE közösségéhez

Több mint 13 000 új hallgató csatlakozik a BBTE közösségéhez
Az első, 2021 júliusában megrendezett felvételi ülésszakot követően 9735 új hallgató csatlakozik a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) akadémiai közösségéhez alapképzésen (4368 ingyenes és 5367 tandíjköteles helyre), 3563-an a mesteri programokhoz (2726 ingyenes, 837 tandíjköteles helyre), a doktori felvételik pedig folyamatban vannak – tájékoztat az intézmény közleményében.

Az egyetemre a felvételi időszak alatt beiratkozottak (nem pedig a bejutottak) megyei (történelmi régiók szerinti) megoszlása ​​a következő: Kolozs megye – 20%; Erdély régió (Kolozsvár kivételével) – 38,48%; Máramaros régió – 12,18%; Körösvidék – 4,34%; Bánság régió – 2,85%; Moldva – 12,65%; Román-alföld – 6,81%; Bukarest – 1,41%.

Ugyanezen felvételi ülésszak keretében, első évre 35 országból 1374 hallgató küldte be felvételi iratcsomóját, a legtöbben a Moldovai Köztársaságból, majd Magyarországról, Olaszországból, Spanyolországból, Görögországból (32), továbbá Írországból, az Egyesült Államokból (24), Németországból (21), Portugáliából, Franciaországból stb.

 „A »BBTE-diplomás« márka egy minőségi szakmai útlevél, kiteljesedési platform, ezt a diákok érdeklődése a BBTE iránt is megerősíti. Miután a 2020-2021-es tanévben 10%-kal nőtt a hallgatók száma, a 2021-2022-es tanévre is nagyon sok fiatal választotta a BBTE-t – figyelembe véve, hogy országosan 2021-ben kb. 7000-rel alacsonyabb az érettségizők száma, mint 2020-ban –, sokan akár a tandíjköteles tanulmányokat is bevállalják a BBTE-n, hogy kiváló szakemberekké és jó állampolgárokká képezzék magukat, ami rámutat a »BBTE-márka« tudományos minőségére és az ebbe fektetett bizalomra” – idézi a közlemény a BBTE rektorát, Daniel David egyetemi tanárt. A rektor azt is kiemelte, hogy a külföldi hallgatók érdeklődése is megnövekedett idén, ami ugyancsak a BBTE tudományos színvonaláról tanúskodik.

A kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem második felvételi ülésszakára 2021 szeptemberében kerül sor, a rendelkezésre álló ingyenes és tandíjköteles helyek számát hamarosan közzéteszik. Minden információ megtalálható lesz a BBTE 22 karának honlapján is.

A világ más referencia-egyetemeinek modelljét figyelembe véve (pl. Cambridge, Harvard, Yale stb.) a BBTE úgy döntött, hogy a tanévet felelősségteljesen, vegyes formában kezdi, amely egyaránt tekintettel van a közösség oktatáshoz való jogára és a város egészséghez és biztonsághoz való jogára. Ebben a képletben a hallgatók választhatnak a 2020–2021-es tanév folyatásáról: online/hibrid módon (az egyes karok által megszabott modellekben, a profiltól/szakterülettől, az erőforrásoktól és a járványügyi körülményektől függően), vagy hagyományos formában (akik az oltás/időszakos vizsgálat mellett döntenek vagy átestek a betegségen). Ezt a vegyes munkaformát szeptemberben újravizsgálják, figyelembe véve az akkor aktuális járványügyi körülményeket, és részletezik a követendő eljárásokat. Jelenleg a részletek csak a diákoknak szóltak, hogy tudják, hogyan szervezzék meg az életüket az ősztől kezdődően, beleértve az elszállásolást – tájékoztatnak a közleményben.