Toader: az ügyész nem vizsgálhatja egy kormányrendelet időszerűségét vagy törvényességét

Toader: az ügyész nem vizsgálhatja egy kormányrendelet időszerűségét vagy törvényességét
Tudorel Toader, az igazságügyi tárca újonnan kinevezett vezetője ma azt mondta, az ügyész nem vizsgálhatja kormány által elfogadott valamely jogszabály időszerűségét, törvényességét vagy alkotmányosságát.

A taláros testület a kormány és az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) közötti esetleges konfliktust vizsgálja, miután Călin Popescu-Tăriceanu az ügyben alkotmányossági kifogást emelt.

„Ma az alkotmánybíróságnál a jogállamiság alapelve, a hatalmi ágak szétválasztása mellett szálltam síkra” – hangsúlyozta az igazságügyi miniszter.

„Konkrétan, amennyiben a kormány elfogad egy jogszabályt, egy kormányhatározatot, egy sürgősségi kormányrendeletet vagy bármit, az ügyész nem vizsgálhatja sem a jogszabály elfogadásának időszerűségét, sem az elfogadás törvényességét, sem annak alkotmányosságát. Hogy miért? Mert az időszerűséget a parlament cenzúrázza, amikor elfogadja, elutasítja vagy módosítja a rendeletet. A törvényességét a közigazgatási bíróság bírája döntheti el, az alkotmányosságot pedig alkotmánybíró” – fejtette ki Tudorel Toader.