TIFF 2020: kiállítások, EducaTIFF és koncertek a Bánffy-palotában

TIFF 2020: kiállítások, EducaTIFF és koncertek a Bánffy-palotában
A Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) 19. kiadásának egyik legizgalmasabb helyszíne lesz a kolozsvári Bánffy-palotában működő Művészeti Múzeum július 31. és augusztus 9. között: az EducaTIFF gyermekeknek és tinédzsereknek szóló vetítéseinek, valamint kiállításoknak, koncerteknek és színházi előadásoknak is otthont ad a palota udvara.

A fiatal korosztályoknak szóló EducaTIFF sorozat augusztus 1-jén, szombaton kezdődik és hét napon át várja érdeklődőit. A Bánffy-palota udvarán elhelyezett kivetítőn délelőttönként 10 órától minden nap egy nagyjátékfilm és egy rövidfilm kerül terítékre, amelyeket vitafórum és közös beszélgetés követ. A 7-13 éves korosztálynak ajánlják a Clubul copiilor urâți című filmet, amely egy diszkriminációról szóló lecke, a pubertás kor átalakulásairól szóló Tânăra Juliette-et, valamint az Opinci című rövidfilmet és a Marona fantasztikus utazását (Călătoria fantastică a Maronei).

Az idősebb, serdülő korosztálynak az elszigetelődés időszakáról szóló Sötétséget (Întuneric) ajánlják a szervezők és a két testvér kalandjait bemutató Az oroszlán szájában (În gura leului), valamint a zaklatás és az önbizalom témáját feldolgozó Diva Finlandei című filmeket. Részletes program a tiff.ro/educatiff/filme webcímen érhető el.

A fesztivál ideje alatt a múzeumban öt kiállítást is megtekinthetnek az érdeklődők. Az olasz filmrendező, Federico Fellini születésének százéves évfordulója előtt tiszteleg a TIFF idei kiadása mellett a Lights on! Fellini's 8 ½ elnevezésű kiállítás is, amelyen Paul Ronald által készített egyedi felvételek tekinthetők meg Felliniről rendezés közben.

Az Artiști împreună és a Jurnal de pandemie című kiállítások központi témájául a világjárvány szolgál, amelyeken hazai és külföldi művészek azonnali reakciói láthatók a kialakult válsághelyzetre. A romániai építészetből mutat ízelítőt a FAR | 12 Fotografi de Arhitectură din România, a Călătorie în lumea lui Dem pedig a román animációs filmek egyik úttörő alkotásának részletes megismerését teszi lehetővé.

Ingyenes, szabadtéri koncertekkel is várják az érdeklődőket a Bánffy-palota udvarára, ahol különleges, filharmóniával kiegészült Vița de Vie koncerten vehetnek részt, fellép a Koszika & The HotShots és az Essential Notes, valamint az Uncut Live elnevezésű projektre is várják a zenekedvelőket, amely behozza az erdő hangjait a városba. Azokról a koncertekről és fesztiválokról pedig, amelyek idén a járványhelyzet miatt elmaradnak, megtekinthető az Electric Castle csapata által készített Festival (No festival) című dokumentumfilm augusztus 7-én, 18 órától. A koncertekre és a dokumentumfilm vetítésére a belépés ingyenes, de a helyek számának korlátozása miatt előzetes helyváltáshoz kötött.

Augusztus 2-án és 6-án, a Reactor független színházi társulat élőben közvetített előadása tekinthető meg a múzeum kivetítőjén: a Bobi Pricop által rendezett Exeunt egy karantén alatt létrehozott produkció, amely a világ újbóli felfedezését javasolja. Az előadás végeztével a nézőknek lehetőségük lesz találkozni a színészekkel.

A résztvevők száma minden eseményen korlátozott és kötelező az egészségügyi előírások betartása. A részletes program elérhető a tiff.ro/programTIFF2020 weboldalon, a jegyeket pedig a tiff.eventbook.ro címen lehet megvásárolni.