TIFF 2018 – várják a helyi szakaszra a versenyzőket

TIFF 2018 – várják a helyi szakaszra a versenyzőket
Április 22-ig jelentkezhetnek azok a kolozsvári filmesek, akik részt akarnak venni a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) helyi alkotók számára meghirdetett versenyén. A kilencedik alkalommal megszervezett helyi alkotók versenyére olyanok nevezhetnek be, akik Kolozsvárról származnak, itt tanulnak, vagy itt dolgoznak a megye bármelyik településén.

A versenyre a http://tiff.ro/competitia-locala/inscrieri-tiff-2018 honlapon található nyomtatvány kitöltése által lehet jelentkezni. Beiratkozni csak online lehetséges, a pályamunkák időtartama nem haladhatja meg a 30 percet, benevezni a 2017. május 1-je és 2018. április 21-e között elkészült alkotásokkal lehet. Nincs műfajra vagy témára vonatkozó korlátozás. Azok az alkotók, akiket két előző versenyen díjaztak, nem vehetnek részt a megmérettetésen. 

A versenyre kiválasztott filmek jegyzékét május 15-én teszik közzé. Az alkotásokat rendkívüli esemény során tekinthetik meg a nézők, ahol majd kihirdetik a három román filmes szakemberből  álló zsűri által kijelölt nyertest. Az Ecsetgyár Föderáció különdíjban részesíti azt a filmet, amelyben a helyi közösséget vagy a kortárs társadalmat foglalkoztató problémákat dolgozzák fel, elkötelezett művészi alkotásban. 

A helyi alkotók versenyét először 2010-ben rendezték meg a TIFF keretében. 2017-ben hét filmet mutattak be a benyújtott alkotások közül. A Mihai Păcurar által rendezett Cutia alba (A fehér doboz) című film 2017-ben elnyerte a helyi alkotók nagydíját, azaz 1500 eurót, az Ecsetgyár különdíját pedig Hedda Bednarszky vehette át az általa rendezett Catlady filmért. 

Idén május 25-e és június 3-a között zajlik a TIFF.