Tervezet: tilos fertőző betegnek vonattal utazni

A szállítási minisztérium közvitára bocsátott egy kormányrendelet tervezetet, amely több módosítást javasol a vonattal való utazásra vonatkozó szabályok tekintetében.

A rendelet például előírja, hogy tilos lesz „fertőző betegek szállítása”, „tekintettel arra, hogy ezeket a személyeket mentőautókkal kell szállítani”. A tervezet szerint „azokat a személyeket, akik betegségük miatt” veszélyeztetik a többi utas egészségét, „nem lehet beengedni, vagy ki lehet utasítani a vonatokról és az állomásokról” – mindennek kivitelezéséről illetve gyakorlatba ültetéséről nem tartalmaz részleteket a javaslat. A fertőző betegségben szenvedő személyek szállítására jelenleg lehetőség van a teljes fülke lefoglalására, de ez a rendelkezés eltűnik a javaslatból. 

A kormányrendelet tervezet egyéb változásokat is tartalmaz, többek között a kerékpárok szállítására vonatkozóan, továbbá kiterjeszti a gyerekek esetében az ingyenes utazás kedvezményét. Jelenleg a gyerekek 5 éves korukig utazhatnak ingyen, a javaslat szerint ezt 7 éves korig terjesztik ki – ez után a korhatár után érvényes a diákoknak járó utazási kedvezmény. 

A sajtóban megjelent hírekre reagálva a vasúttársaság a honlapján pontosította, hogy nem az intézmény, hanem a kormány módosító javaslatairól van szó.  

Borítókép: cfrcalatori.ro