Tervet dolgoznak ki az egyetemi lemorzsolódás csökkentésére

Tervet dolgoznak ki az egyetemi lemorzsolódás csökkentésére
Az egyetemi lemorzsolódás csökkentésére dolgoz ki tervet a kormány - jelentette be Ligia Deca. A tanügyminiszter szeptember 18-án és 19-én részt vett az EU oktatási és ifjúságügyi minisztereinek informális értekezletén a spanyolországi Zaragozában.

A Facebookon közzétett beszámolója szerint a találkozó egyik szekciójának témája az iskolai oktatásból a felsőoktatásba történő átmenet támogatása, illetve a hátrányos körülmények közül érkező egyetemisták felkarolása volt.

„A tanügyminisztérium országos programot dolgoz ki az egyetemi lemorzsolódás csökkentésére” - írta ennek kapcsán Ligia Deca.

Tervei között szerepel azoknak a tanároknak a támogatása, akik felzárkóztató órákat tartanak a nehézségekkel küzdő diákoknak, és a Második esély elnevezésű kezdeményezés keretében lehetőséget kínálnak majd az egyetemet elhagyó fiatalok újbóli beiratkozására. Ugyanakkor A család első egyetemistája program az alacsony képzettségű családokból származó diákokat fogja támogatni - olvasható a miniszter bejegyzésében.

A találkozó második szekciójának témája a demokratikus állampolgárságra és az Európai Unió közös értékeire való nevelés volt.

Ligia Deca ismertette a résztvevőkkel a romániai iskolákban ezzel kapcsolatos tantárgyakat, mint amilyen az állampolgári nevelés, a kritikus gondolkodás és a gyerekek jogai, az interkulturális nevelés és a demokratikus állampolgári nevelés.

A tanügyminiszter hangsúlyozta, elkötelezett a minőségi felsőoktatás mellett, amely mindenkinek jár társadalmi státustól és családi környezettől függetlenül.

„Tanügyminiszterként az oktatás módszerei révén a demokratikus állampolgárságot és közös európai uniós értékeinket fogom támogatni” - ígérte Ligia Deca.