Teljesen megtöltötte a stadiont Lenny Kravitz az Untoldon

Nem túlzás azt mondani, hogy egy tűt is alig lehetett volna leejteni péntek este az Untold fesztivál sztárelőadójának, Lenny Kravitz-nek a koncertje alatt a főszínpadnak helyet adó arénában. Az idén hatvan éves zenészikon pedig ehhez mérten hatalmas koncertet adott a rá kíváncsiaknak.

PÓCS PÉTER

Lenny Kravitz, a rockzene egyik legkarizmatikusabb és legikonikusabb alakja, immár több mint három évtizede van jelen a zenei világban. Karrierje során nemcsak zenészként, de színészként és divatikonként is komoly hatást gyakorolt a popkultúrára. Egyedi hangzásvilága, amely magában foglalja a rock, a funk, a soul, a reggae és a pszichedelikus zene elemeit, időtlen és friss maradt, miközben hű maradt az alapokhoz. Munkássága során számos Grammy-díjat nyert, és több mint 40 millió lemezt adott el világszerte, ami bizonyítja, hogy zenéje minden generációt megszólít.

Már korán kapcsolatba került a zene világával, gyermekként a legnagyobb hatást a ’60-as és ’70-es évek rockzenéje, valamint a Motown hangzása gyakorolta rá. Ez a két irányzat jelentette azt az alapot, amire későbbi zenei karrierje épült. Debütáló albuma, a Let Love Rule 1989-ben jelent meg, és azonnal a figyelem középpontjába került. Az album egyesítette a rock és a soul elemeit, ami egyedi hangzást eredményezett, és a kritikusok is elismeréssel fogadták. Ezt követte a Mama Said (1991) című album, amely már egy érettebb, személyesebb hangvételű anyag volt, és amely tartalmazta az egyik legismertebb dalát, az It Ain’t Over ’tilIt’s Over-t. Ezzel a dallal Kravitz végérvényesen bekerült a rockzene nagyjai közé.

Az 1993-as Are You Gonna Go My Way album volt az, ami valóban világsztárrá tette. Az album címadó dala azóta is az egyik legnagyobb slágere, amely a mai napig koncertjeinek elmaradhatatlan része. Ez az album volt az, amely a ’90-es évek egyik legmeghatározóbb rockalbumává vált, és Kravitzet a korszak egyik legfontosabb rockzenészévé emelte.

Munkásságát mindig is az eklektikus stílus és a különböző zenei műfajok iránti nyitottság jellemezte. Karrierje során együtt dolgozott olyan neves előadókkal, mint Madonna, Mick Jagger, vagy éppen Prince, ami tovább gazdagította zenei palettáját. Munkái során nemcsak zenészként, hanem producerként és dalszerzőként is aktívan részt vett, ami még inkább kihangsúlyozza tehetségét és sokoldalúságát.

Az ezredforduló után Kravitz folytatta zenei karrierjét, és több sikeres albumot is kiadott, mint például az 5 (1998) vagy a Baptism (2004). Munkásságát a Grammy-díjak sora is fémjelzi, különösen a legjobb férfi rock előadó kategóriában, ahol egymás után négy évben is győzedelmeskedett 1999 és 2002 között.

Lenny Kravitz nem csupán zenész, hanem egy olyan művész, aki minden téren igyekszik maradandót alkotni. Színészi karrierje is említésre méltó, hiszen olyan filmekben tűnt fel, mint a Precious vagy Az éhezők viadala sorozat. Emellett divattervezőként is nevet szerzett magának, és stílusa sokak számára inspirációt jelent.

A közönséget a koncert első felében a közepesen ismert számaival melegítette be Lenny és csapata majd a második felében természetesen jöttek a sokaknak ismerős slágerei, mint például a FlyAway vagy a Low. A számok szinte megszakítás nélkül követték egymást, folytonos eksztázisban tartva a rajongókat, akik hangot is adtak ennek a teljes koncert alatt. Így az Untold idei kiadásának fő koncertjét mindenképp sikernek könyvelheti el a fesztivál, a résztvevők és az előadó is.

Borítókép: FACEBOOK/UNTOLD