Téli napforduló ma, ritka és rendkívüli Jupiter-Szaturnusz együttállással

Téli napforduló ma, ritka és rendkívüli Jupiter-Szaturnusz együttállással
Az elmúlt napokban a Jupiter és a Szaturnusz látszólag egyre közelebb került egymáshoz az égen, és a téli napforduló napján, azaz ma, december 21-én lesz a legközelebb egymáshoz. Szabad szemmel akár egy nagy fényes csillagnak lehet(ne) látni az égitesteket.

A Jupiter és a Szaturnusz olyan mértékben fogja megközelíteni egymást, hogy ha valaki egy kicsit rövidlátó, szabad szemmel egy nagy fényes csillagnak fogja látni az égitesteket. Ilyen együttállás nem volt a 18. század óta és hasonló csillagászati jelenség legközelebb csak 2080-ban lesz - mondta el az MTI-nek Kiss László csillagász, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK) főigazgatója.

Mindössze 0,1 fok távolságra lesznek egymástól az égitestek, és az égen látszólag akkora lesz a két égitest együttes átmérője, mint a telihold átmérőjének az egyötöde. A jelenség közvetlen napnyugta után figyelhető meg, a két bolygó együttállása az égen a Naptól 13 fokra keletre lesz, szorosan követve a naplementét, ezért sajnos a megfigyelésére csak kevés idő áll majd rendelkezésre.

csillagaszat.hu azt írja: akinek lehetősége lesz, mindenképpen vessen egy pillantást az együttállásra távcsővel, akár egy közepes méretű binokulárral is! Megfelelő konfiguráció (kellően nagy látómező és nagyítás) mellett nem csak a Jupiter korongját és a Szaturnusz gyűrűit lehet egyszerre látni, de akár öt holdat (Io, Europa, Ganymede, Callisto, illetve a Titan) is lehetséges megpillantani. Nem túlzás azt állítani, hogy életre szóló élményben lehet része az együttállás megfigyelőinek, de legalábbis ez egy egyszeri lehetőség az életben. A Jupiter 11,86 éves periódussal kering a Nap körül, míg a távolabb lévő Szaturnusz 29,46 év alatt tesz meg egy kört (pontosabban ellipszist), vagyis a két bolygó 5:2-es rezonanciában áll egymással. Mindez azt jelenti, hogy a közel 59 évenként a két bolygó ugyanott fog tartani saját pályáján, vagyis kellően távolról (a mi szemszögünkből) szemlélve gyakorlatilag egymás mellett fognak elhelyezkedni. Az azonban nem törvényszerű, hogy mindig ilyen szoros együttállás forduljon elő. A rezonancia egyrészt nem tökéletes, valamint saját bolygónk aktuális pozíciója is számít a Jupiter–Szaturnusz-együttállás tényleges látványában, ezért nem mindig lehet rendkívül szoros együttállást megfigyelni. Legközelebb 2080. március 15-én éppenséggel az ideihez hasonló távolságban fog látszani a két bolygó, a következő szoros együttállásra azonban a 25. századig kell várni – írják.

Borítókép: illusztráció

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei