Telesulis pedagógusokat díjaztak Kolozsváron

Telesulis pedagógusokat díjaztak Kolozsváron
A közszolgálati televíziós tanórákat, Telesulit megszervező és lebonyolító pedagógusokat díjazták tegnap három helyszínen is: Kolozsváron, Marosvásárhelyen és Bukarestben. A kolozsvári helyszínen a magyar nyelvű tanórák megtartásában érintett közel negyven pedagógus vehette át a neki járó oklevelet. „Az elismerés és a köszönet hangján szólok önökhöz, akik a viszontagságos időben összefogtak, és együtt létrehozták a Telesulit. A műsor nézettsége és a vizsgaeredmények tükrében elmondhatjuk: hasznos kezdeményezés volt. Ennek köszönhetően az erdélyi magyar társadalom szintjén nőtt a pedagógusok megbecsülése. A Telesuli az otthonoktatás sikertörténete. Bármi is lesz szeptembertől, a Telesulinak már van előzménye – fogalmazott a díjazás előtt Kovács Irén RMDSZ-es oktatási államtitkár.

A kolozsvári esemény helyszínén Marinela Marc Kolozs megyei főtanfelügyelő hozzátette: a virtuális oktatás eddig nagyon homályos fogalom volt, ám a járvány miatt ebből is lehetőséget teremtettek.

– Szívesen vettünk részt a Telesuli projektben, ami nagy kihívást jelentett a pedagógusoknak, a neheze reájuk hárult – közölte Pákai Enikő, a közszolgálati televízió kolozsvári stúdiója magyar szerkesztőségének szerkesztő-műsorvezetője, aki szerint még a gyakorlott műsorvezetőknek is kihívást jelentett volna ennyi időt kamera előtt állni. Hozzátette: a Telesuli tartós alap lesz a további építkezéshez. 

Megköszönte a magyar pedagógusok Telesuli-tevékenységét Magyari Tivadar, az RMDSZ oktatási főosztályának vezetője is.

– Érdeklődéssel néztem a Telesuli óráit, majd többször újranéztem a Youtube-csatornán is, úgy vélem, felkészített az érettségi vizsgára, amit idő közben sikeresen letettem – fogalmazott Lázár Izabella, a János Zsigmond Unitárius Kollégium maturandusa, a Telesuli egyik közvetlen kedvezményezettje, aki javasolta a projekt folytatását a kisebb osztályok tanulói számára is.  

– A televíziós tanórák megvalósítása során a technikai gondoktól való félelemhez a felvétellel kapcsolatos lámpaláz is társult. Végül kellemes tapasztalatnak bizonyult, elégedettséggel töltött el – mondta Tárkányi Erika magyartanár, a Telesuli egyik Kolozs megyei koordinátora.

– Bebizonyítottuk, hogy a kolozsvári oktatók profi csapatként tudnak együttműködni. Úgy vélem, hogy a Kolozs megyei nyolcadikosok és tizenkettedikesek jó eredményei ezeknek az óráknak is köszönhetőek. Számunkra a legnagyobb elégtétel diákjaink eredménye – vélekedett Török Zoltán Kolozs megyei főtanfelügyelő-helyettes.

– A Telesulinak köszönhetően lehetővé vált a lehetetlen. A pedagógusok, akik hittek a televíziós tanórákban, összefogtak és kreativitásuknak köszönhetően mesterségüket művészi szintre emelték. Tevékenységeik által a diákjaik jellemét is alakították. Az elvárások nagyon magasak voltak, de a bírálatok is ösztönözték őket. Túlléptek a lámpalázon és alkalmazkodtak a szokatlan körülményekhez, bizalmat és biztonságot sugároztak a diákjaiknak – közölte Monica Anisie tanügyminiszter, akinek bukaresti beszédét élőben közvetítették.

–  Most olyan pedagógusokat díjazunk, akik kiléptek a komfortzónájukból, és tevékenységük eredményeket generált. Nem tudjuk, mi következik, de fel kell készülnünk mindenre, és biztosítanunk kell minden gyermek számára az oktatáshoz való hozzáférést. Az agresszív ellenkampány és a szülők felbujtása ellenére a vizsgákat kiváló körülmények között bonyolítottuk le – hallhattuk Ludovic Orban kormányfő üzenetét.

Ligia Deca elnöki tanácsadó az államfő üzenetét tolmácsolta, miszerint a televíziós tanórák sürgősségi megoldás volt, de végül hivatkozási alapot jelentett. Raluca Turcan kormányfő-helyettes szerint a televíziós tanórák során a tanárok olyan értékeket közvetítettek, mint az odaadás és a szolidaritás, amelyek eddig hiányoztak a mindennapjainkból. Doina Gradea, a közszolgálati televízió elnök-vezérigazgatója pedig kilátásba helyezte, hogy minden korcsoportnak online platformot vagy külön tévécsatornát hoznának létre.

A díjazott Kolozs megyei pedagógusok: Török Zoltán főtanfelügyelő-helyettes, Kerekes Adelhaida, Kósa Mária, Mihályfalvi Katalin, Irsai Mónika, Okos-Rigó Hajnal, Péter Rozália, Szakács Enikő, Farkas Melinda, Kovács Mónika, Szász Enikő Erzsébet, Popa Márta, Vörös Alpár István Vita, Káptalan Erna, Nagy Csilla, Szekernyés Réka, Fejér Ákos, , Kaupert Melinda, Geváld Júlia, , Vajnár János, Pocsai Sándor, Váradi Éva, Wolf Ágnes, Tárkányi Erika, Cozma Gabriella, Lönhárt Melinda, Lupea Amália, Schuller Hajnal, Szallos Kis Melinda, Székely Melinda, Széles Tímea, Tulogdi Mónika, Péter Mónika, Szilágyi Judit, Durugy Erika, Durugy Pál, Ferencz Ilona, Jakab Medvési Alice, Kovács Márta, Kutos Tünde, Nagy Örs, Németi Mónika, Nyitrai János, Módi Zsuzsanna Tímea, Ilyés Szilárd Zoltán tanárok, Rüsz -Fogarasi Enikő, Tóth Szilárd és Poszet Szilárd egyetemi tanárok.