Telefonos alkalmazás mutatja a városban a defibrillátorok helyét

Rohammentő-oktató: életmentő eszközök, könnyű használattal

Telefonos alkalmazás mutatja a városban a defibrillátorok helyét
Kolozsváron a lakosság ezentúl használhatja a HelpMe telefonos alkalmazást, amely megmutatja, hogy köz- és magántereken hol vannak elhelyezve a defibrillátorok – amelyek, Deák András kolozsvári rohammentő-oktató szerint, a szó szoros értelmében életet mentenek. A polgármesteri hivatal és a Kolozs Megyei Katasztrófaelhárítási Felügyelőség eddig Kolozsváron öt helyszínen helyezett el defibrillátort. Ezenkívül bevásárlóközpontban, az orvosi egyetemen és a BBTE sportparkjában is felszereltek ilyen eszközöket. Deák András szerint a defibrillátorok használata nagyon egyszerű még azok számára is, akik nem végeztek elsősegélynyújtási tanfolyamot, hiszen román nyelvű utasításokat kell betartanunk. Deák András hangsúlyozta: más országokban az elsősegélynyújtást, illetve a defibrillátor használatát a líceumban, a gépjárművezetői jogosítvány megszerzésénél, vagy akár a munkahelyen is elsajátíthatják az emberek.

A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal és a Kolozs Megyei Katasztrófaelhárítási Felügyelőség (ISU) által létrehozott  HelpMe telefonos applikáció megmutatja nekünk, hogy hol vannak defibrillátorok elhelyezve a városban, amelyekkel bárki életet menthet. Ezek a helyek a Monostoron a La Terenuri sportbázisnál, a Dacia moziban, a Györgyfalvi negyedi sportbázisnál, a Hóstát/Mărăşti negyedben a mozinál, valamint a Garibaldi híd mellett a BT Arénánál.

A Szabadságnak nyilatkozó Deák András rohammentő-oktató szerint nagyon fontosak a defibrillátorok.

– Nyugaton lakott területen nagyon elterjedtek ezek a gépek, mivel az orvosok és a mentősök régóta rájöttek, hogy a mentőautó soha nem tud kiérni olyan hamar, mint ahogy kellene. Szívstopnál minden perc számít, amíg megérkezik a mentőautó a defibrillátorral. A defibrillátorok elhelyezése azért vált nyugaton hamar népszerűvé, mert a polgár, akiben van empátia, és elvégzett elsősegélynyújtási tanfolyamot, sokat tud segíteni a bajba jutott emberen, mert ezek az eszközök ott vannak a közelében. A mentőautó se tud 5-10 perc alatt kiérni, nagyvárosokban a forgalom, falun pedig a nagy távolság miatt. A defibrillátorok különbséget tudnak tenni élet-halál kérdése között. Az esetek 80-90 százalékában olyan szívritmuszavar jön létre, ahol a defibrillátor nagyon fontos az esemény bekövetkeztétől számított első 5-10 percben.  Nagyon fontos, hogy a gép kézügyben legyen, és a gépet használó polgár megállapítsa a különbséget az eszméletlen de lélegző, és a nem lélegző ember között – magyarázta a rohammentő-oktató. 

Ami a köztéren elhelyezett defibrillátorok használatát illeti, Deák András elmondta: a berendezést leakasztják a falról, erre elkezd szólni a sziréna, amely értesíti a hatóságokat. Miközben egy személy mellkaskompressziót végez, a másik kibontja a gépet. Abban két, tenyérnyi nagyságú elektróda található, amelyeket rá kell ragasztani a bajba jutott ember testére, ahogy a géphez csatolt rajz mutatja. A gépezet be van állítva román nyelvre, mondja és mutatja, hogy mit kell csinálni.

– A két elektródát ráragasztjuk a bőrre: az egyiket a jobb váll alá, a másikat a bal mellkasra oldalt, és összekapcsoljuk a drótot. Akkor megállunk a mellkaskompresszióval, és elindítjuk a gépet, amely 5-6 másodperc alatt megállapítja, kell-e sokkot leadni vagy sem. Ezt a gép százszázalékos biztonsággal végzi el.

Deák András hangsúlyozta: amikor a defibrillátor működik, nem szabad mellkaskompressziót végezni, és senki ne legyen testközeli kontaktusban az áldozattal, azaz ne fogja a bajba jutott ember kezét.

Így néz ki a falra helyezett készülék (Fotó: Rohonyi D. Iván)

– Aki megnyomja a defibrillátor gombját, vet egy pillantást az áldozat testére, hogy a hozzátartozó vagy az őt segítő személy ne legyen vele kontaktusban, ne fogja a kezét, amikor megnyomja a gombot és az elektromos áram átmegy a szíven. A defibrillátor használata nagyon sokat segíthet a szívverés helyreállításában. A rosszullétet követő első öt percben sok embernél olyan szívstop következik be, ami defibrillálható.  Értékesek ezek a gépek, mert a mentőautó nem tud hamar kiérni, hiszen sok a segélyhívás.  Nem kell egyetemi végzettség a gépek használatához. Akárhova megyünk elsősegély-tanfolyamot tartani, képezni az embereket, ennek a használatát is megtanítjuk – magyarázta Deák András.

A rohammentő-oktatótól megtudtuk: Kolozsváron naponta két-három ilyen eset van.

– Az a baj, hogy aki betelefonál hozzánk, nem mindig tudja megállapítani, hogy szívstop vagy  eszméletlen állapot következett be. Ez az elsősegélynyújtó tanfolyamok hiánya miatt van így. Más, civilizált országban a líceumban, a jogosítvány megszerzésénél vagy akár a munkahelyen évente ismétlik ezeket a tanfolyamokat, mert a törvény ezt előírja. Ahhoz képest azonban, hogy eddig mi volt, a mostani berendezések elhelyezése és a telefonos applikáció nagyon jó lépés. Minél több van ezekből, annál jobb. Ahogy minden közintézményben van piros tűzoltó készülék, amivel a tűz kezdeti stádiumát meg lehet fékezni, ugyanúgy defibrillátorokat is el kellene helyezni minél több helyen. Egyszerű megtanulni a használatát és életet menthet – összegzett Deák András.

A szakember szerint van egy defibrillátor a sétatéri kaszinó épületénél is, a bevásárlóközpontokban, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Iuliu Haţieganu sportparkjában, az orvosi egyetem egyik épületében. Állítólag tervezik, hogy a Főtéren és a vasútállomáson is elhelyezzenek egy-egy defibrillátort. Másik bevásárlóközpont is tervezi, hogy országszerte minden üzletében felszerelnek ilyen berendezést. Deák András el tudná képzelni, hogy a Donát/Grigorescu negyedben a piacnál vagy a Szamos-parton is legyen ilyen berendezés, amelynek ára ezerötszáz euró körüli.

A HelpMe mobiltelefonos applikáció használata elsősorban a lakosok tudatosítását és elsősegélynyújtó képességének növelését célozza meg. A szívstop mellett az alkalmazás információt nyújt, mit tegyünk, ha valaki étel miatt fulladozik, anafilaxiás sokkot szenvedett el, vagy vérzés állt be. A fenti négy helyzetben alkalmazható intézkedések offline is elérhetőek, tehát a térerő vagy az internethez való csatlakozás nem szükséges ahhoz, hogy megtudjuk a számunkra hasznos információkat.

(Borítókép: Facebook)

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Hivatalos panaszt tett az Advocacy Group for Freedom of Identity (AGFI) jogvédő szervezet az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál (ODT), derül ki a szerkesztőségünkhez eljuttatott közleményből. A panaszban arra hívják fel a figyelmet, hogy a magyar tannyelvű érettségizők bizonyos csoportjait indokolatlan megkülönböztetés érte a 2024. július 2-i román nyelv és irodalom érettségi vizsga során.
Közhír