Tasnádi Szilárd: úgy tapasztaltam, bíznak a szakmaiságomban

Száz napja tette le az esküt Kolozs megye első magyar prefektusa

Tasnádi Szilárd: úgy tapasztaltam, bíznak a szakmaiságomban
A saját, a prefektusi hivatal, illetve az alárendelt közintézmények munkatársainak elmúlt száz napban kifejtett tevékenységéről számolt be ma a sajtó képviselőinek Tasnádi Szilárd prefektus. A kormány RMDSZ-es területi képviselője többek között az árvízkárosultak kártérítési kérelmeinek elemzéséről és továbbításáról, a Kolozs megyei afrikaisertéspestis-gócok helyzetéről, az oltáskampányról, a prefektúra 1910-ben épült szecessziós épületének tervezett teljes körű restaurálásáról, az önkormányzatok által kibocsátott iratok törvényességi vizsgálatáról, valamint a Kolozs megyei Covid-kórházak tevékenységének átszervezéséről és az oltáskampányhoz kapcsolódó tervezett meglepetésről beszélt az újságíróknak. A Szabadság arra is kíváncsi volt, miként élte meg tisztségének első száz napját, milyen fogadtatásban volt része az ország legfiatalabb prefektusának, aki arról számolt be, bíznak a szakmaiságában.

Kolozs megye első magyar prefektusa, Tasnádi Szilárd a beiktatása óta eltelt első 100 napjáról számolt be a sajtó képviselőinek ma délelőtt. Az afrikaisertéspestis-gócok és az árvízkárosultak, valamint a kibocsátott útlevelek és a beütemezett sofőrvizsgákra vonatkozó adatok mellett Tasnádi Szilárd kitért a Covid-kórházak közelgő átszervezésére, az oltáskampányra, illetve a Szászfenes belterületére vonatkozó építkezési engedélyek hiányosságaival kapcsolatos közigazgatási perekre is.

A prefektus elmondta: mivel közel egy évig a prefektúrának nem volt főtitkára, elmaradtak a megyei kárfelmérő bizottság ülései. – Betöltötték az állást, így a grémium nemrég összeülhetett, hogy végre tárgyalhassunk a lakosság ügyes-bajos dolgairól. Az benyújtott iratcsomókat elemeztük, majd a fővárosba továbbítottuk – mondta.

Felpörgették az oltáskampányt

A prefektus beszámolt arról is, hogy az illetékes testület ellenőrzés alatt tartotta az afrikai sertéspestisjárvánnyal kapcsolatos helyzetet. Többek között Aranyosgyéresen, Bánffy­hunyadon és Szászfenesen állt fenn fertőzésveszély. Emellett az illetékes hatóságok ellenőrizték a koronavírus-járványhelyzettel kapcsolatos intézkedések betartását, illetve különböző módon igyekeztek gyorsítani az oltáskampányt. – Április végén beindítottuk az autós oltóközpontot a régi sportcsarnoknál, a BT Arénánál pedig oltásmaratont szerveztünk. Ugyanakkor a kisebb városokban és falvakban oltáskaravánokat bonyolítottunk, amelyeknek köszönhetően az elmúlt időszakban közel ezren kapták meg az oltást. A megyében Reketón a legalacsonyabb az átoltottsági arány, alig 5 százalék. Ez annak tudható be, hogy itt még nem járt a mobil oltóegység – részletezte a prefektus. Elmondta azt is, hogy ebben az időszakban felügyelte és ellenőrizte az önkormányzatok működését, egyházi vezetőkkel és különböző országok tiszteletbeli konzuljaival találkozott, és a megyébe látogató miniszterekkel és államtitkárokkal folytatott eszmecserét.

Restaurálják a prefektúra szecessziós épületét

Tasnádi Szilárd bejelentette: a közeljövőben restaurálják a Kolozs megyei prefektúra ingatlanát. – Két lehetőség van az épület helyreállítására: a helyreállítási alap vagy a nemzeti befektetési vállalat támogatásának igénybevételével. A szakemberek becslése szerint 6 millió euróra van szükség a munkálatok elvégzéséhez. Találkoztam egy potenciális tervezővel, jók a kilátások – jegyezte meg. A kormány képviselője nem tért ki arra, hogy az átfogó restaurálási munkálatok alatt el kell-e költöznie a prefektúrának.

Tasnádi arról is beszámolt, hogy a Szászfenes vonatkozásában problémás építkezési engedélyek miatt a prefektúra arra kényszerült, hogy a közigazgatási bírósághoz forduljon. – Kedden a községházára látogatok annak érekében, hogy részletekbe menően tájékozódjam az ottani helyzetről – jelentette ki a prefektus.

Átszervezik a kórházakat

Mivel a fertőzöttségi arány folyamatosan csökken, a Kolozs Megyei Közegészségügyi Igazgatósággal (DSP) és az egészségügyi biztosítóház helyi képviselőjével egyeztetve lényegesen átszervezik az úgynevezett Covid-kórházak működését. – Egyeztettünk valamennyi érintett kórház vezetőségével, és arra a következtetésre jutottunk, valamennyi egészségügyi intézményben 70 százalékkal csökkenthető a koronavírussal kapcsolatos tevékenység aránya. Minden kórháznak lassan-lassan vissza kell térnie a szokványos tevékenységéhez, kivéve a járvány- és a tüdőkórházat – jegyezte meg a prefektus. Rámutatott: az elmúlt időszakban az elvégzett tesztek száma alig változott, a fertőzött eseteké pedig drasztikusan csökkent.

– Hegedüs Csilla RMDSZ-es államtitkár kérésére a bonchidai Bánffy-kastélynál szervezett Electric Castle zenei fesztiválon oltásmaratont szervezünk. Szerdán találkozom az illetékesekkel a kampány szervezése kapcsán – jelentette be.

Önismeret és a határok feszegetése

Arra kértük a kormány területi képviselőjét, ossza meg a Szabadság olvasóival, miként élte meg mandátuma első száz napját, milyen élményekben volt része. – Azt mondhatom, kellemesen meglepő volt a beiktatásom óta eltelt száz nap. Ez az időszak alkalmat adott az önismeretre és a határaim feszegetésére – fogalmazott a tisztségviselő, aki a magánszférában folytatott ügyvédi munkát egy jelentős közintézmény vezetésére cserélte. – Meglepett az is, hogy nemcsak a prefektúra alkalmazottai, hanem más intézmények képviselői is jó fogadtatásban részesítettek. Úgy tapasztaltam, bíznak a szakmaiságomban, függetlenül attól, hogy a megyei rendőrfőparancsnokkal vagy a katasztrófavédelmi hivatal vezetőjével tárgyalok. Ellátogattam a prefektúra hatáskörébe tartozó közintézményekhez, találkoztam a felekezetek vezetőivel. Ugyanakkor újraindítottuk a fogadóórákat, így első kézből tájékozódhatunk arról, pontosan mi foglalkoztatja a lakosságot – mondta a prefektus.

Tasnádi Szilárd arról is beszámolt, hogy prefektusi minőségben saját szemével láthatta, hogyan működnek a Covid-kórházak. Ezúttal is elismerését és háláját fejezte ki az egészségügyi személyzet munkája miatt. – Védőruhába öltöztettek, és körbevezettek, így személyes tapasztalat alapján alkothattam képet a kialakult helyzetről. Büszke vagyok arra, hogy Bukarest után Kolozs megye az első helyen áll az országban az oltópontok számának, az oltóanyag mennyiségének és az átoltottsági arány vonatkozásában is. Nemcsak az én érdemem, hanem azé a csapaté, amelynek sikerült ezt elérnie – beszélt az elért eredményekről. Hozzátette: örül annak, hogy vállalta ezt a feladatot, amellyel az RMDSZ bízta meg. – Az ország legfiatalabb, ráadásul Kolozs megye első magyar prefektusaként dolgozom. De egy másodpercig sem jutott eszembe, hogy nem kellett volna vállalnom a kihívást. Mindenképpen folytatni szeretném az elkezdett munkát – összegzett a prefektus.

(Borítókép: Rohonyi D. Iván)