Tamási Áron esszé- és novellapályázatot hirdet az MMA az emlékév alkalmából

Tamási Áron esszé- és novellapályázatot hirdet az MMA az emlékév alkalmából
A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) – a Magyar Írószövetség szakmai együttműködésével – Tamási Áron születésének 125. évfordulója alkalmából esszé- és novellapályázatot hirdet 18 év feletti alkotók számára. A kiírásra szeptember 30-ig olyan, korábban nem publikált és más pályázaton még nem szerepelt művekkel lehet jelentkezni, amelyek kapcsolódnak Tamási Áron életművéhez – olvasható a felhívásban.

Mint írják, novella kategóriában maximum 33 ezer karakter terjedelmű elbeszéléseket, novellákat, rövidprózákat várnak, amelyek akár tematikájukban, akár nyelvi sajátosságaikban, akár más poétikai eszközeikben vagy helyszínüket tekintve (Székelyföld, Amerika stb.) kötődnek Tamási Áron életművéhez. Esszé kategóriában maximum 33 ezer karakter terjedelmű írásokat várnak, amelyek tárgya Tamási Áron élete, életműve, alkotói munkássága, szerepe és helye a 20. század prózairodalmában, sajátos nyelvi világa, recepciója, hatása a mai magyar irodalomra, színház- és filmművészetre.

Mindkét kategóriában az első helyezett 500 ezer, a második helyezett 300 ezer, a harmadik helyezett pedig 150 ezer forint jutalomban részesül. A szervezők és a szakmai zsűri fenntartja a jogot, hogy különdíjakat is oszt, vagy megosztva ítéli oda az elismeréseket.

Kiemelik, hogy nevezési díj nincs, továbbá minden szerző kategóriánként egy művel pályázhat, amely korábban sem nyomtatásban, sem internetes felületen nem került publikálásra.

A pályázat anonim, ezért a beküldendő pályaműre csak a jelige és a mű címe kerülhet (a szerző nevét a beküldött dokumentum címe sem tartalmazhatja). A küldeménynek tartalmaznia kell a pályamű legfeljebb egyoldalas szinopszisát, amelyen a választott jelige és a mű címe is szerepel. A pályázati anyagot elektronikus formában kell beküldeni: a levél tárgya a pályázat címe legyen, a küldött e-mail pedig tartalmazza csatolmányként a pályázati művet (Word, rtf vagy pdf kiterjesztésben), a levélszövegben a pályázó nevét, esetleges írói (ál)nevét, valamint elérhetőségként e-mail-címét, telefonszámát és lakcímét. A pályaműveket a tamasiaronpalyazat@gmail.com címre várják szeptember 30-án éjfélig. A díjátadásra várhatóan november első felében kerül sor.

A pályázat további részletei az mma.hu weboldalon böngészhetők.

varosnapokHirdetés

(Borítókép: Tamási Áron születésének 125. évfordulója alkalmából idén nagyszabású emlékévet hirdettek. Fotó: Fortepan/Szalay Zoltán)