Sztrájk miatt megbénult a Charleroi-i repülőtér

reptér
A dolgozók egynaposra tervezett sztrájkja miatt csütörtökön megbénult Belgium második legnagyobb utasforgalmú repülőtere, a charleroi-i repülőtér, minden járatot töröltek – írta az RTBF közszolgálati média.

A szakszervezeti akció harmincezer utast és mintegy kétszáz járatot érintett. Több légitársaság csütörtökön hajnali egy óra körül figyelmeztette utasait, hogy járataikat törlik, de sokan már csak a helyszínen értesültek erről.

A brüsszeli magánszektorban alkalmazottak nemzeti szakszervezete (CNE) szerda este közölte, hogy a dolgozók képviselői nem tettek hivatalos sztrájkfelhívást. A repülőtér vezetősége elítélte a „vad akciót”, amelyet nem jelentettek be időben, és úgy véli, hogy „a szakszervezetek nem tartják tiszteletben a társadalmi béke iránti elkötelezettségüket.”

A vita középpontjában a munkakörülmények állnak, a sztrájkolók szerint a munkaterhelés kibírhatatlanná vált részben a munkaerőhiány miatt. A munkavállalók képviselői az „agresszív vezetési politikát” is bírálják. A charleroi-i repülőtér több mint 190 célállomást szolgál ki, évi nyolcmilliós utasforgalommal.

A bukaresti repülőtereket kezelő országos vállalat (CNAB) azt közölte, hogy a Henri Coandă (Otopeni) nemzetközi repülőtéren négy, a Wizz Air és a Ryan Air által üzemeltetett járatot töröltek csütörtökön a Charleroi repülőtéren meghirdetett 24 órás sztrájk miatt. Törölték azt a járatot, amelynek a román fővárosból reggel 06:15-kor kellett volna felszállnia, és amely 12:15-kor ért volna vissza Bukarestbe, valamint azt is, amely 10:25-kor landolt volna Otopeni-en és 10:50-kor repült volna vissza Brüsszelbe.