Szombaton kezdődik a Csíkszeredai Régizene Fesztivál

Szombaton kezdődik a Csíkszeredai Régizene Fesztivál
„Idén tölti 40. évét a Csíkszeredai Régizene Fesztivál, a csíki és erdélyi nyár elmaradhatatlan kulturális eseménye. A jelenlegi járvány ellenére sem volt kérdés, hogy e kerek évfordulót méltóképpen meg kell ünnepelni. Ezért a fesztivál nem marad el, csak egy kicsit átalakul, kiegészül olyan programokkal, amelyek határokon átívelnek”, írják közleményükben a szervezők.

A Régizene Fesztivál az elmúlt évek alatt az európai régizenei tér szerves részévé vált. Az előző évektől eltérően idén nem lesznek külföldi meghívottak, hiszen az utóbbi hetekben bizonytalanná vált az utazás és az elszállásolás lehetősége, derült ki a csíkszeredai sajtótájékoztatón, így még inkább előtérbe kerülhetnek a helyi zenészek és művészek, akik értékes előadásokkal készülnek a fesztiválra.

A szervezők az ígérik, hogy ebben az évben is színes programokkal tarkított eseményeken vehetnek részt az érdeklődők. Kidolgoztak olyan programokat is, amelyekkel a fiatalabb generációt kívánják megszólítani.

Az idei célok között szerepel többek között a régi hangszerek bemutatása, a fesztivál történeteinek megismertetése, illetve az épített örökség és a zene kapcsolata. A zenei koncertfelvételek turisztikailag kiemelt, látványos épületekben készülnek, ezzel is felhívva a figyelmet a közösség és Erdély egyedi építészeti kultúrájára.

A rendkívüli programokkal tűzdelt fesztivál kínálatában szerepelnek online koncertek, online hangszerbemutatók, szabadtéri kiállítás, zenés emléktúrák és borkostoló is, amelyekre kiemelten felhívják az érdeklődők figyelmét.

A fesztivál alattnosztalgiázhatnak a résztvevők  a régi emlékek felelevenítésével, meghallgathatják a korábbi fellépőket, valamint részesülhetnek az elmúlt 40 év történeteiben is.

Visszaadni valamit a közösségnek

A fesztiválszervezők azon gondolkodtak, hogy hogyan lehetne visszaadni valamit abból a sok jóból, szeretetből és támogatásból, amit az elmúlt évek alatt a közönségtől, a közösségtől kaptak.

Így született meg a gondolat, mely szerint a legjobb dolog, ha olyan tehetséges, helyi, fiatal zenészeket támogatnak, akik szeretnének tanulni, és nagy jövő előtt állnak. Ennek okán létrehoztak egy ösztöndíjalapot, amelyet a fesztivál bevételéből kívánnak fenntartani. Az ösztöndíj elnyerése érdekében a művészeknek pályázatot kell majd benyújtaniuk.

Az online események a fesztivál Facebook-oldalán követhetők: www.facebook.com/Csikszeredai.Regizene.Fesztival

A részletes programról és egyéb tudnivalókról a www.regizene.ro oldalon, illetve a fesztivál Facebook-olalán lehet tájékozódni.