Színház tele vízióval – új vetítéssorozat az Urániában

Színház tele vízióval – új vetítéssorozat az Urániában
Színház tele vízióval címmel a romániai színjátszás emlékezetes előadásait mutatja be hatrészes vetítéssorozatában az Uránia Nemzeti Filmszínház és a román közszolgálati televízió Tévészínháza.

A Darvay Nagy Adrienne színházkutató, színháztörténész kurátorságával összeállított, hat előadást tartalmazó sorozatban archív felvételről olyan rendezők munkái is közönség elé kerülnek, mint Harag György, Vlad Mugur vagy Jurij Kordonszkij; a nézők olyan társulatok előadásainak lehetnek tanúi, mint a hetvenes évek Kolozsvári Állami Magyar Színháza, a Kolozsvári  Román Színház vagy a bukaresti Bulandra Színház, olvasható az Uránia közleményében.

Amint arról már hírt adtunk, a sorozat pénteken, a színházi világnap előestéjén Sütő András Csillag a máglyán című darabjának legendás, 1977-ben rögzített, Harag György rendezte kolozsvári előadásával indult. A főszerepekben a korabeli romániai magyar színjátszás két nagy alakja, Lohinszky Lorándot és Héjja Sándort láthatták az érdeklődők. Az előadást rögzítő felvételről sokáig azt hitték, elveszett, de néhány éve előkerült a TVR Tévészínház archívumának mélyéről, és most restaurálva, online közvetítésben élvezhették a nézők az Uránia streaming csatornáján.

Április végén az európai hírű Vlad Mugur utolsó rendezése, a Kolozsvári Román Színház 2001-es Hamlet előadása következik, amelyet Shakespeare halálának 405. évfordulójához időzítve vetítenek (képünkön jelenet az előadásból, Melania Ursu és Sorin Leoveanu).

Ezután az egyik leggyakrabban játszott román színmű, Mihail Sebastian Vakációsdi című darabja kerül műsorra, majd két Csehov-dráma, a Harag György rendezte Cseresznyéskert (amely Harag utolsó rendezése volt, 1985-ben a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház román tagozatával) és a Jurij Kordonszkij/Gini Ignat-féle Ványa bácsi a Bulandra Színház társulatával. Végül pedig Demeter Andrással a főszerepben egy vadonatúj előadás, Albert Camus Caligulája látható, a TVR-előadás nemzetközi premierjeként.

Az előadások román nyelvűek, a vetítések magyar felirattal láthatók.

A sorozat első két vetítése online valósul meg. A szervezők a további előadásokat már mozivásznon tervezik bemutatni, annak függvényében, hogy a járványügyi intézkedések lehetővé teszik-e a mozik kinyitását. Amennyiben nem, úgy online folytatódik a vetítéssorozat, melynek részleteiről az urania-nf.hu weboldalon az Események rovatban tájékozódhatnak az érdeklődők.