Szilveszteri színházkörkép – milyen előadásokat láthatunk az év utolsó napjain?

Szilveszteri színházkörkép – milyen előadásokat láthatunk az év utolsó napjain?
Sokféleképpen búcsúztathatjuk december utolsó napjain az óévet: külföldi vakáción vagy családias környezetben, esetleg nagyobb társasággal egy erdei faházban, de akár színházban is tölthetjük 2021 utolsó óráit. Összeállításunkból kiderül, milyen előadásokat láthatnak az érdeklődők december 30-án és 31-én Kolozsváron, Székelyudvarhelyen, Marosvásárhelyen, Nagyváradon, Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen és Szatmárnémetiben. Lesz operett, musical, komédia, zenés- és groteszk vígjáték.

(Borítókép: Jelenet A doktor úr című marosvásárhelyi előadásból. Fotó: Tompa Miklós Társulat/Facebook)

A Kolozsvári Magyar Opera társulata december 30-án, csütörtökön 18.30-tól Ifj. Johann Strauss A denevér című háromfelvonásos operettjét viszi színre, amely, mint írják, igazi ínyenc kikapcsolódást nyújt a műfaj kedvelőinek. „Ez az operett halhatatlan és elpusztíthatatlan, mindig frissen virágzó, zenerajongót és laikust örökké magával ragadó, életkedvet sugárzó, életet megszerettető, egyedülálló alkotás” – írja a produkcióról Gál György Sándor és Somogyi Vilmos az Operettek könyvében. A mű Orlovszkij herceg álarcos báljának eseményeit tárja elénk, ahol mindent összekever doktor Denevér. A történet csábító, hiszen a maszkok alatt megbúvó szereplők mindenikének egy másik élet lehetőségét villantja fel – írják. Az előadást Szabó Máté rendezte, vezényel Incze G. Katalin. Jegyek kaphatók online az eventbook.ro oldalon, valamint az intézmény jegypénztáránál hétköznapokon 10 és 14 óra között és kezdés előtt két órával.

Egyed Apollónia A denevér című operettben (Fotó: Kolozsvári Magyar Opera)

A Kolozsvári Állami Magyar Színház társulata Sheldon Harnick, Jerry Bock és Joseph Stein Hegedűs a háztetőn című nagysikerű musicaljével búcsúztatja a 2021-es évet. Az előadás Béres László rendezésében december 31-én, péntek este hét órától látható a színház nagytermében. „A teátrum színe-java felvonul az Anatevka nevű meghitt falucska lakójaként. Tudnak egyszerre táncolni, akár meglehetősen temperamentumosan. Nem koreográfus által »idomított«, »dróton rángatott« tánckart alkotnak, egyen-mosollyal, vagy éppen parancsra lefelé görbített szájjal. Önálló személyiségük, aurájuk van. Nem tudom hová kapjam a szemem, mert egyszerre szeretném valamennyiüket látni” ‒ írta a produkcióról Bóta Gábor kritikus. Az előadásra jegyek vásárolhatók a színház jegypénztárában hétköznapokon 10 és 14 óra között, valamint online a www.biletmaster.ro weboldalon. A színház felhívja az érdeklődők figyelmét, hogy a 15 főt meghaladó csoportok esetében a szilveszteri előadásra kedvezményes áron válthatók jegyek.

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház Neil Simon Furcsa pár című komédiáját viszi színre szilveszterkor Örkény István fordításában és Lendvai Zoltán m.v. rendezésében. „A világjárvány rávilágított a barátság, a segítségnyújtás áldásosságára, arra, hogy mennyire fontos és jóleső, ha van, akire számíthatunk a bajban, valamint arra, hogy a kényszerű együttélésnek, összezártságnak is megvannak a hátrányai. Niel Simon Furcsa pár című darabja nem is lehetne aktuálisabb. (…) Egy fergeteges komédia barátságról, kapcsolatokról, magányról és elfogadásról” – írja az előadásról az udvarhelyi színház. A péntek este hat órától kezdődő előadásra jegyek kizárólag elővételben válthatók a színház jegypénztárában hétköznapokon 11 és 14, illetve 15 és 17 órák között, valamint a +40 743 212131-es telefonszámon.

Molnár Ferenc, Kellér Dezső és Zerkovitz Béla A doktor úr című zenés vígjátékának bemutatójával búcsúztatja az óévet december 31-én, este hat órától a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata. A Keresztes Attila által rendezett produkció előbemutatójára december 30-án, csütörtökön szintén este hat órától várják az érdeklődőket a színház nagytermébe. „A doktor úr a szerző fiatalkori, első színpadi műve, ám páratlan drámatechnikája, fordulatos szerkesztése és ironikusan elrajzolt vígjátéki karakterei már ebben is megtalálhatók. (…) A doktor úr nem először szerepel a marosvásárhelyi színház repertoárjában. 75 évvel ezelőtt az újonnan alakult Székely Színház első prózai bemutatója volt Molnár vígjátéka. Most, az ünnepi 75. évforduló zárásaként a színházalapítás előtt is tiszteleg a társulat a darab újragondolt színrevitelével” – olvasható az előadás leírásában. Jegyvásárlás a színház jegypénztárában lehetséges hétfőtől péntekig 9 és 18 óra között, a helyszínen előadás előtt egy órával, valamint online, a biletmaster.ro weboldalon.

A magyar operettirodalom egyik legkiemelkedőbb alkotásának, Huszka Jenő Gül Baba című operettjének bemutatójával várja az érdeklődőket szilveszterkor a nagyváradi Szigligeti Színház. „A 2021/2022-es évad szilveszteri bemutatója legendás időbe és térbe repíti a közönséget – a török hódoltság korába. A magyar ifjú, Gábor diák leszakít egy rózsát Gül Baba kertjéből, hogy azt kiszemeltjének, Leilának adhassa. Nem tudja azonban, hogy a rózsalopást szigorú törvények büntetik, ráadásul szerelme a nagyhatalmú vallási vezető leánya” – írja a Forgács Péter-rendezte óévbúcsúztató előadásáról a színház. Jegyek a színház pénztárában válthatók szerdán és pénteken 13 és 19, csütörtökön pedig 10 és 19 óra között, valamint hétköznapokon és hétvégéken egy órával az előadások kezdési időpontja előtt.

„Az elmúlt időszak megpróbáltatásai nyomán a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház vezetősége arra kényszerült, hogy idén a már meglévő, de még friss produkciói közül válassza ki szilveszter esti előadását. Örkény István Tóték című groteszk vígjátékára esett a választás, mivel az előadás olyan üzenetet fogalmaz meg, amivel érdemes új esztendőt indítani” – olvasható a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház közleményében. A társulat december 31-én, péntek este hat órától tűzte műsorra a Bocsárdi László által rendezett előadást, amelyre a Központi Jegyirodában és online, a biletmaster.ro weboldalon válthatnak jegyet az érdeklődők.

Sepsiszentgyörgyön a Tótékkal búcsúznak az óévtől (Fotó: Tamási Áron Színház)

A kézdivásárhelyi Udvartér Teátrum Claude Magnier Oscar című nagysikerű darabjával várja az érdeklődőket december végén és január elején: a Kolcsár József által rendezett előadás december 30-án és 31-én este hat órától, január 3-án és 4-én pedig este hét órától tekinthető meg a Vígadó Művelődési Házban. „Bertrand Barnier gazdag párizsi szappangyáros. Van némi, az évek során összegyűjtögetett vagyona, egy kissé sznob, kissé házsártos felesége, nagyon elkényeztetett lánya, minden lében kanál szobalánya – és van egy titokzatos sofőrje…” – olvashatjuk a társulat weboldalán a sokak számára ismerősen hangzó történet alaphelyzete. A szilveszteri előadásra jegyek válthatók a színház jegypénztárában hétfőtől csütörtökig 11 és 16, pénteken pedig 8 és 14 óra között.

Óévbúcsúztató Szatmáron: Anconai szerelmesek (Fotó: Harag György Társulat)

Bár decemberre már minden jegy elkelt, január 4-én és 5-én este hat órától még megtekinthető a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának óévbúcsúztató és újévköszöntő előadása: az Anconai szerelmesek című zenés vígjátékot Lendvai Zoltán m.v. rendezésében láthatják az érdeklődők. „Az előadásban megtalálunk mindent, ami a hamisítatlan olasz hangulatot jellemzi: tengerparti üdülőhelyet, kávézót, pizzát, összegabalyodott szerelmi szálakat és fülbemászó dallamokat” – olvasható a társulat weboldalán. Az előadásokra jegyek kaphatók az Északi Színház jegypénztárában hétköznaponként 10 és 17, szombaton pedig 10 és 13 óra között, valamint a biletmaster.ro weboldalon.