Szijjártó: továbbra is kiállunk az erdélyi magyarok mellett

Köszönetet mondott a választási részvételért a magyar diplomácia vezetője

Szijjártó: továbbra is kiállunk az erdélyi  magyarok mellett
„A több vonatkozásban is rekordokat döntő magyarországi országgyűlési választáson újra egyértelművé vált, hogy az anyaország számít a határon túl élő magyar közösségekre, és ezek is számíthatnak az anyaországra”, emelte ki csütörtökön, Kolozsváron Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter a Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel, miniszterelnök-helyettessel közösen tartott sajtótájékoztatóján. A magyar diplomácia vezetője a Fidesz-KDNP kormány nevében köszönetet mondott az erdélyi magyarságnak azért, hogy részt vettek az április 3-i magyarországi parlamenti választáson, és a kormány nagyrabecsülését tolmácsolta azoknak a szervezeteknek is, akik az azt igénylőknek segítséget nyújtottak abban, hogy leadhassák levélszavazataikat. Félnapos kolozsvári látogatásán Szijjártó Péter a történelmi magyar egyházak vezetőivel, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem rektorával, az RMDSZ megyei, területi szervezeteinek elnökeivel is találkozott.

Az erdélyi magyar választóknak a 94 százaléka a Fidesz-KDNP pártszövetségre tette le a voksát – emelte ki a Szijjártó Péterrel tartott sajtótájékoztatón Kelemen Hunor. „A magyarázat egyszerű: az értékrendek hasonlóak, és az erdélyi magyar emberek a nemzetpolitikára mondtak igent; az a nemzetpolitika, amelyet tizenkét éven keresztül a Fidesz-KDNP képvisel, a közös értékekre alapul,” fejtette ki a politikus. Sok sikert kívánt az április 3-án megválasztott parlamenti többségnek, és a májusban felálló új magyar kormánynak a következő évek munkájában.

Erősíteni kell a bizalmatAz RMDSZ a következő időszakban tovább viszi stratégiai partnerségét a magyarországi kormánypártokkal, és egyben a román-magyar kapcsolatok erősítésére törekszik, nyomatékosította az RMDSZ elnöke. „Ezekben a bonyolult időkben, amelyeket élünk, mindenkinek közös érdeke, hogy az Európát, és annak népeit érő kihívásokra közös válaszokat adhassunk. Az RMDSZ megtesz mindent, hogy a kétoldalú kapcsolatokat építse; erősíteni kell a bizalmat, hiszen az a közös célok elérésében meghatározó lehet”, részletezte Kelemen Hunor.

 „Eddig is kiálltunk a határon túl élő magyarok mellett, ezután is így fogunk tenni: segíteni, támogatni fogjuk őket, legyen szó a gazdaságfejlesztési projektekről, a kulturális, oktatási, vallási programok lebonyolításához szükséges támogatásokról”, hangsúlyozta Szijjártó Péter a  sajtótájékoztatón. Külön köszönetet mondott a Román Posta vezérigazgatójának, hogy az általa vezetett intézmény hatékonyan együttműködött a Magyar Postával, a levélszavazatok időben eljuthattak a Nemzeti Választási Irodához, és megköszönte Románia állami intézményeinek a hozzáállását, többek között azt, hogy a választás napján egész nap nyitva tartották a határátkelőket.

Rekordokat döntött a magyarországi választás„Az április 3-i országgyűlési választáson nemcsak az ország, hanem a nemzet jövőjéről született döntés; ezért, mint az eddigiekben is, fontos volt számunkra, hogy a nemzet minden tagjának lehetősége legyen arra, hogy a választás alkalmával elmondhassa véleményét ezzel a jövővel kapcsolatban”, emelte ki Szijjártó Péter.

A külügyminiszter elmondta: rekordokat döntő parlamenti választás zajlott közel két héttel ezelőtt Magyarországon; ennyi szavazatot a demokratikus Magyarország történetében még nem adtak le magyar választók egy párt, vagy pártszövetség listájára, mint két héttel ezelőtt. Ennek megfelelően, rekordszámú parlamenti képviselője lesz a kormányzó pártszövetségnek, folytatta Szijjártó Péter.

„Nagy öröm számunkra az is, hogy a határon túli magyar közösség tagjai rekordszámban vettek részt a választáson; soha korábban az államhatárokon kívül élő magyarok nem adtak le ennyi, 318083 szavazatot”, húzta alá a magyar diplomácia vezetője. Hasonlóképpen, soha ennyi erdélyi magyar nem szavazott még, hiszen a két – a kolozsvári és csíkszeredai külképviseletre – 205767 levélszavazatot adtak le, ami jó 50 ezerrel több, mint a 2018-as parlamenti választáson volt, részletezte. Ugyanakkor, soha párt- vagy pártszövetség nem kapott még ennyi voksot a határon túli magyaroktól, mint a Fidesz-KDNP, ugyanis több mint 251 ezren támogatták a kormánypártokat szavazataikkal.

"A magyar emberek a békére és a biztonságra szavaztak"Szijjártó Péter kiemelte azt is: a magyar emberek a békére és a biztonságra szavaztak, ezért a jövőben is arra lehet számítani, hogy a magyar kormány semmi olyan döntést nem fog hozni, amely magában hordozná a háborúba való belesodródás veszélyét.

Az RMDSZ elnöke a magyar külügyminiszterrel együtt arra kérte a romániai magyar embereket, éljenek az online önkitöltés lehetőségével a népszámláláson, és vállalják magyarságukat, anyanyelvüket és felekezeti hovatartozásukat.

Kelemen Hunor megfogalmazása szerint, „ha választások alkalmával az a 4 perc, amelyet az ember a választókörzetben a szavazással tölt, a következő négy évre meghatározza az életét, az a harminc-negyven perc, amelyet a népszámlálási kérdőív mellett tölt, tíz esztendőre meghatározza azt, hogy milyen jogokat tud érvényesíteni.” A politikus ismételten arra kérte a magyar közösség tagjait, vegyenek részt a népszámláláson, vállalják nyelvüket, identitásukat, vallják magukat magyarnak.

Az erdélyi magyarság jövője szempontjából kiemelten fontos a népszámlálás időszaka – hangsúlyozta Szijjártó Péter is, aki Kelemen Hunorhoz hasonlóan arra kért minden romániai magyart, szánja rá a bő félórát az online kérdőív kitöltésére május 15-ig, lévén ez a legbiztosabb módja az eljárás hatékonyságának. Nagyrabecsülését fejezte ki az RMDSZ elnökének: mint mondta, Kelemen Hunor szerepe alapvető fontosságú a romániai politikai stabilitás szempontjából. A magyar kormány abban érdekelt, hogy Romániával építse a kétoldalú kapcsolatokat, és minél stabilabb a kormány Romániában, annál könnyebb jó együttműködést kiépíteni.

Valószínűleg ki tudják majd írni a gazdaságfejlesztési programokatA miniszter újságírói kérdésre válaszolva sikeres kezdeményezésnek minősítette a magyar kormány határon túli gazdaságfejlesztési programjait, amelyek keretében sok tízezer beruházás történt a szomszédos országok területein; elmondta, hogy jelenleg is folyik az egyeztetés a kérdésben Budapest és Bukarest között, így hamarosan valószínűleg ki tudják majd írni az újabb gazdaságfejlesztési pályázatokat.


Azzal kapcsolatban, hogy az Európai Unió – az európai békekeret segítségével – újabb 500 millió euróval támogatja az ukrán hadsereg megerősítését, Szijjártó Péter kiemelte: a magyar kormány álláspontja világos: Magyarország nem szállít fegyvereket, nem is engedélyezi, hogy a területén keresztül fegyvereket szállítsanak.

Mint Szijjártó Péter elmagyarázta, az európai békekeret egy közös európai költségvetési forrás; ebből három alkalommal fél-fél milliárd eurót az unió arra szán, hogy kifizesse a fegyverszállítás költségét azoknak a tagországoknak, akik úgy döntenek, hogy támogatják Ukrajna fegyverkezését. Magyarország tiszteletben tartja a más államok döntéseit, de ugyanezt a tiszteletet várjuk el a többiektől is: azt, hogy ne kommentálják, ne minősítsék, ne kritizálják a mi döntéseinket. A magyar kormány számára a magyar emberek biztonsága az elsődleges” – hangsúlyozta a diplomácia vezetője.

A Romániával való, lehetséges energetikai együttműködés kapcsán kijelentette: Magyarországnak érdeke, hogy minél több forrásból tudjon földgázt vásárolni, így amennyiben megkezdődik a Fekete-tengeri gázkitermelés Romániában, akkor örömmel tárgyalnak majd az esetleges vásárlásáról.

(Fotó: Rohonyi D. Iván)