Szerelmi botrányba keveredett az olasz kulturális miniszter

Maria Rosaria Boccia közösségi oldalain osztott meg a miniszterrel közös fényképeket
Giorgia Meloni olasz kormányfő nem fogadta el a kulturális miniszter lemondását, ezt maga a miniszter, Gennaro Sangiuliano jelentette be a RAI1 köztelevízió szerda esti híradójában, ahol könnyeivel küszködve számolt be a körülötte kirobbant szerelmi botrányról.

Gennaro Sangiuliano hangoztatta, hogy a miniszterelnök arra kérte, folytassa munkáját, és mindig mondjon igazat az olaszoknak is. Könnyeivel küszködve a hatvankét éves Sangiuliano a kamerák előtt bocsánatot kért a feleségétől. A Meloni-kormány 2022 októberi megalakulásakor újságíróból lett kulturális tárcavezető a legnézettebb híradóban számolt be a nála húsz évvel fiatalabb Maria Rosaria Bocciával az utóbbi hónapokban megélt szerelmi kapcsolatáról.

A botrány augusztus utolsó napjaiban robbant, amikor Maria Rosaria Boccia közösségi oldalain először a miniszterrel közös fényképeket, majd a kulturális tárca kabinetjével váltott levelezést és hangüzeneteket közölte. Így derült ki, hogy a nő május óta gyakran részt vett Gennaro Sangiuliano hivatalos programjain, és magát a miniszter tanácsadójaként tüntette fel. Azt is nyilvánosságra hozta, hogy a minisztérium szerződést ajánlott fel neki kiemelt események szervezésére, de azt az utolsó pillanatban visszavonták.

Maria Rosaria Bocciáról keveset tudni: Pompejben született, és korábban egy esküvői ruhabolt tulajdonosa volt. Interneten két egyetemi diplomával büszkélkedik, s divatvállalkozóként tünteti fel magát.

A miniszter kedden és szerdán is egyeztetett a kormányfővel, miközben az ellenzéki pártok az ügy tisztázását követelik, hangoztatva, hogy Maria Rosaria Boccia bármilyen tisztség és felhatalmazás nélkül bizalmas dokumentumokhoz juthatott hozzá. A Zöldek és Baloldal Szövetsége (AVS) feljelentést tett hivatali visszaélés címén annak kivizsgálására, hogy ki fizette Maria Rosaria Bocciának a miniszterrel közös útjait.

Nemzetbiztonsági kérdést vetett fel az a felvétel is, amelyet a nő a római képviselőház termeiben egy okos-szemüveggel forgatott, és közzétett közösségi oldalain.

Gennaro Sangiuliano a televíziós adásban elismerte, hogy viszonya volt a nővel, de elmondása szerint a kapcsolatnak augusztusban vége lett. Kijelentette, hogy intim hangfelvételek is lehetnek Boccia birtokában, de “nem vagyok zsarolható” – tette hozzá. Azt állította, hogy Maria Rosaria Boccia minden költségét “az utolsó euróig” személyesen állta, és nem a minisztérium számláját terhelte. A kijelentéseket Maria Rosaria Boccia hazugságnak nevezte.

Giorgia Meloni a kormánypárt Olasz Testvérek (FdI) szerdai ülésén azt mondta, a jobboldal kormányra jutott, és történelmet akar írni, “ezért nem engedheti meg magának a félrelépéseket”.

Olaszország elnöklésével szeptember 19. és 21. között rendezik meg a G7-csoport kulturális miniszterei találkozóját. Eredetileg helyszínként Pompejt választották, de a minisztérium a találkozó máshova költöztetésén dolgozik. 

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei