Szerelmes szakácskönyv szingliknek

Szerelmes szakácskönyv szingliknek
Szórakoztató irodalmi műként, romantikus történetként jellemezte saját könyvét Székely Ervin újságíró a könyv kolozsvári bemutatóján, szerdán este a Györkös-emlékházban. A szerzőt Márton Evelin újságíró író, a Bukaresti Rádió magyar adásának szerkesztője faggatta a könyv keletkezéséről. És hogy a közönség ne csak szellemi táplálékot vegyen magához, az esemény végén megkóstolhatta a Kolozsvári Református Kollégium szakiskolájába járó szakácsjelöltek által elkészített halkrémet, tojáskrémet és zsidótojást.

– Ez a könyv regény is, receptes könyv is. A kezembe került John Lanchester Érzéki utazás című könyve, amelyben nemcsak az ételeket írta le, hanem kultúrtörténeti eszmefuttatásokat is tartalmazott, de nekem nem sikerült ilyen könyvet írni – fogalmazott a szerző, aki eredetileg szakácskönyvet akart írni, de mivel napjainkban nem készül kép nélküli szakácskönyv ezért megváltoztatta az elképzelését. – Elhatároztam, akkor is megírom, ha nem veszi meg senki. A romantikus, fordulatos történet végén győz a szerelem – válaszolt Márton Evelin újságíró kérdésére a szerző, Székely Ervin, aki a főzést olyan alkotási folyamatnak tartja, amely során lehet ugyan kísérletezni, de nem szabad azt túlzásba vinni.

Megtudtuk: az újságíró és egykori képviselő kényszerűségből kezdte el a főzést: a családja Nagyváradon élt, ő pedig Bukarestben dolgozott. A főzés számára örömforrás, kikapcsolódás volt. Székely Ervin elmondta: Bukarestben kevésbé fontos az, hogy a recept előírásait betartsák. „Nálunk ezt így csinálják” – mondták egyszer Székelynek, aki egy bukaresti vendéglőben kifogásolt egy ismert ételt, amely köszönő viszonyban sem volt azzal, amit a recept előírt. A könyv nemcsak recepteket tartalmaz, hanem támpontot nyújt a konyha felszereltségére, az alapélelmiszerek bevásárlására is.

A Kolozsvári Református Kollégium szakácsiskolájának diákjai remekelték a falatokat

Elég belepillantani a kötetbe, azonnal leköt a benne szereplő fiatalok romantikus története, amelyet ételreceptek „szakítanak” meg. Több mint tíz előétel – köztük van a könyvbemutató helyszínen megkóstolt zsidótojás, tojáskrém és halkrém receptje is –, hatféle leves, több mint harminc főétel és hatféle desszert receptjét ismerhetjük meg, miközben örömmel és derűvel olvashatjuk a regény főszereplőinek történetét, azaz a Jóravaló Mátyás és Szilva közötti kapcsolat alakulását, ami végül házasságkötéshez vezet.