Szerdától sztrájkolnának vámhivatalnokok

A Román Vámügyi Hatóság munkavállalói szerdától, december 20-tól japánsztrájkba kezdenek a nem megfelelő munkakörülmények és az alacsony bérek miatt.

A sztrájkban nem csak a határátkelőhelyeken dolgozó vámosok, hanem a regionális vámügyi igazgatóságok alkalmazottai is részt fognak venni. 

„A munkakörülményeink kritikán aluliak. Az épületek állaga, amelyekben dolgozunk, nagyon rossz, mivel évek óta nem volt pénz az ingatlanok korszerűsítésére. Vannak olyan kollégák, akik naponta kénytelenek fagyoskodni, mivel nincs fűtés az irodákban, és több mint tíz éve még egyenruhát sem kaptak. A vámügyi hivatal egyes helyiségeiben nem csak fűtés, hanem takarító személyzet és őrző-védő szolgálat sincs. Elavultak, régiek a munkaeszközeink, mint például a számítógépek és a nyomtatók. Néhány egységet be is zárhatnának, ha az alkalmazottak nem vásárolnák meg a fogyóanyagokat – olvasható vámügyi alkalmazottakat tömörítő Meridian Szakszervezet sajtóközleményében. 

Közlik: nem kapták meg a hétvégi munkáért és a hivatalos ünnepnapokon végzett szolgálatért sem a nekik járó juttatásokat. A szakszervezet már többször felhívta a munkaadó figyelmét a hiányosságokra, ám a helyzet nem javult. 

A munkavállalók türelme elfogyott, ezért a japánsztrájk mellett döntöttek, de a szakszervezet tagjaival történő egyeztetés után más tiltakozásra is készek.