Százmillió euróból újítanák fel az igazságügyi palotát

A tárgyalótermek többsége rendben van, néhányba viszont befolyik a víz

Az ikonikus belvárosi ingatlanra, a Budai Nagy Antal/Dorobanţilor utca elején található igazságügyi palotára valószínűleg legátfogóbb rehabilitációs munkálatai várnak. Az 1900–1902 között Wagner Gyula tervei alapján épült palota jelenleg rossz állapotban van, a tetőszerkezet szinte teljesen megrongálódott, új tárgyalótermek építésére, mások bővítésére, az alapozás és a szerkezet szeizmikus megerősítésére van szükség. Ugyanakkor, állítja Dana Gîrbovan, a kolozsvári fellebbviteli bíróság elnöke, a körülbelül 100 millió euróba kerülő teljes körű felújítás magába foglalja a fűtési és az elektromos berendezések cseréjét és az épület „intelligenssé” alakítását is. Az általunk megkérdezett ügyvédek szerint a tárgyalótermek túlnyomó többsége rendben van, ám néhányba beszivárog a víz, a jelentős villanyfogyasztás pedig arra utal, hogy nagy szükség van a professzionális hőszigetelésre.

Különböző forrásokból a közintézmények, magánszemélyek és lakóközösségek előteremtik a szükséges anyagi fedezetet épület felújításra, így Kolozsvár óvárosában egyre több az építőtelep. Hogy csak három példát említsünk: az elmúlt években tatarozták a Főtéren álló egykori New York (ma Continental) szálloda homlokzatát, a Bécsi lányok (volt Leányvár) Unió/Kötő utcai épületét is gondozásba vették, a volt Melody szállodát pedig a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem újította fel és alakította át a táncművészet szak számára.

Most az úgynevezett igazságügyi palotán a sor. Az illetékesek minapi bejelentése szerint a kolozsvári igazságügyi palotára átfogó, összesen több mint 100 millió euró összértékű rehabilitációs folyamat vár. Tudatták azt is, hogy a pályázati eljárás jelenleg zajlik, a tervezési és kivitelezési ajánlatok benyújtásának határideje pedig március 25-e. 

A tetőszerkezet szinte teljesen megrongálódott 

Dana Gîrbovan, a kolozsvári fellebbviteli bíróság elnöke közölte: már 2021-ben elkezdődött az igazságügyi palota épületének rehabilitációs és általános felújítási projektjének folyamata. Hozzátette: hivatalba lépésekor vállalta, hogy az épület generáljavításon esik át. 

A cluj24.ro hírportálnak kijelentette: az igazságügyi palota történelmi szempontból is különösen fontos épület, hiszen Kolozsvár emblematikus műemléke, ugyanakkor a kolozsvári igazságszolgáltatásnak szentelt épület. 

Elmondása szerint az épület statikai szempontból aggályos állapotban van, a tető 90%-ban megrongálódott, a bíróságok számára nem elegendő a hely, tekintettel arra, hogy a palota jelenleg négy intézménynek – a Kolozsvári Bíróságnak, a Kolozs Megyei Törvényszéknek, a Kolozsvári Szakosított Törvényszéknek és a Kolozsvári Fellebbviteli Bíróságnak – ad otthont, továbbá az ügyészség és a szamosújvári börtön is rendelkezik helyiségekkel az épületben

Gîrbovan elmagyarázta: az épület teljes konszolidációjára is sor kerül, mivel az ingatlant vissza kell állítani eredeti formájára. Ismertette: az elmúlt száz évben az igazságügyi palota olyan változásokon ment keresztül, amelyek lényegesen változtattak a belső szerkezeti felépítésén. 

Gîrbovan: visszanyerni az épület eredeti kinézetét

„Megpróbáljuk visszanyerni az épület eredeti kinéze­tét, ahogyan azt 1900–1902-ben építették” – magyarázta Dana Gîrbovan. Hozzátette: az 523,3 millió lejes befektetést a 2023. június 12-én elfogadott kormányhatározat szentesíti. A kolozsvári fellebbviteli bíróság elnöke arról is beszámolt, hogy előreláthatóan a tervezés hat hónapot, a kivitelezés pedig 30 hónapot tart. 

A finanszírozást az állami költségvetésből az igazságügyi minisztériumon keresztül biztosítják. Az ajánlatokat március 25-ig kell benyújtani. A munkálatok többek között új tárgyalótermek építését, mások bővítését, az alapozás és a szerkezet szeizmikus megerősítését, a fűtési és elektromos berendezések cseréjét, és az épületet „intelligenssé” alakítását foglalják magukba.

Silye Attila: a nagy tárgyalóterembe befolyik a víz 

A Szabadság által megszólaltatott kolozsvári ügyvéd elöljáróban kijelentette: megtörténhet, hogy nem ismeri eléggé az ingatlan állagát, de megítélése szerint a tárgyalótermek túlnyomó többsége megfelelő állapotban van. 

– Azt tudom, hogy a törvényszéki jegyzőknek nincs elég helyük és a 155-ös számú nagy tárgyalóterembe a tetőszerkezet rossz állapota miatt befolyik a víz. Továbbá gond az is, hogy az iratcsomók tárolása számára sincs elegendő hely. Úgy tudom, már így is sok régi dossziét valahol Apahida környékén tárolnak – mesélt az általa tapasztaltakról az ügyvéd.

Bányai József: másra költeném a pénzt

Egy másik kolozsvári ügyvéd markáns véleményt fogalmazott meg a Szabadságak: szerinte viszonylag jó állapotban van az épület, a legutóbbi generáljavítást a kétezres évek közepe táján végezték. 

– Szerintem az ingatlan viszonylag jó állapotban van, a rendszeres a karbantartása, az utóbbi években folyamatos volt a fejlesztés, és bővítették is. Ne felejtsük el azt sem, hogy a kétezres évek közepén teljes körű állagfelújítást végeztek. Ha rajtam múlna, másra költeném a pénzt – szögezte le Bányai József.

A Gaal György helytörténész által 1992-ben a Korunk kiadónál megjelentetett Kalauz a régi és az új Kolozsvárhoz című kötetében található információk szerint „A Szent György laktanyától a Külső-Közép utcáig – s annak irányába benyúló – saroképület az igazságügyi palota: 1900–1902 között Wagner Gyula tervei szerint Sebestyén Dávid cége építi. Justitia szobrával díszített homlokzata a térre néz (…). A Honvéd utcai szárny megőrizte eredeti rendeltetését”.