Száz évvel ezelőtt indultak az első magyar légitársaságok

Egész estés dokumentumfilmet készített „Évszázad a magasban” címmel a budapesti Aeropark repülőmúzeum a magyar kereskedelmi repülés centenáriumára. A film bemutatóját a Polgári Repülés Világnapjára időzítették az alkotók.

A szervezők mai sajtóközleménye szerint 1923-ban szálltak fel az első magyar légitársaságok repülőgépei menetrend szerinti útjaikra Bécs felé – a Malert Mátyásföldről és az Aëroexpress Rt. a Gellért tértől, a Duna vizéről. Azóta sok minden történt földön és levegőben egyaránt. Budaörstől Ferihegyen át Debrecenig, a Junkerstől a Tu-154-esen át az Airbus A321Neo-ig, a termináltól a hangárokon át az irányítótoronyig.

A budapesti repülőmúzeum stábja megannyi helyen forgatott, hogy ízelítőt adjon az elmúlt évszázadból, hogy a teljesség igénye nélkül bemutassa a legérdekesebb magyar repülős helyszíneket, aviátorokat, típusokat, fordulópontokat. Izgalmas történetek, különleges vállalkozások, fedélzeti és repülőtéri kulisszatitkok, pilótagenerációk, nem hétköznapi karrierek, historikus repülőgépek, heroikus értékmentések egyaránt feltűnnek a kétórás összeállításban. 

A fim mintegy 40 szereplője egytől egyig a légiközlekedés elhivatott megszállottja, szolgálója. Nemcsak hivatásukról, hanem magukról is mesélnek ablakot nyitva a hőskorra és a modern világra.

Premier előtti bemutató

Az Évszázad a magasban premier előtti bemutatója a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem dísztermében volt a világnap előestéjén. A Közlekedéstudományi Egyesület légiközlekedési tagozatával közösen szervezett szakmai programon köszöntőt mondott Fónagy János, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium miniszter-helyettese. A résztvevők koszorút helyeztek el az Aëroexpress Rt Gellért téri emléktáblájánál, ahol száz évvel ezelőtt a légitársaság repülőgépei állomásoztak. 

A film hivatalos bemutatójának a Budaörsi Repülőtér – moziteremmé változott  – gyönyörű körcsarnoka adott otthont tegnap este, ahol többszáz szakember és repülésrajongó tekintette meg a jubileumra készült alkotást, amely mától az Aeropark Youtube-csatornáján is elérhető. Az Évszázad a magasban elkészítését a Budapest Airport, az Aeroexpress, a Fly-Coop Légi Szolgáltató Kft és a Wizz Air támogatta.