SzalonnaFeszt Kolozsváron, február közepén

Négynapos kistermelői vásárra várnak a Bulgakov teraszán

SzalonnaFeszt Kolozsváron, február közepén
A tizenhárom évvel ezelőtt egy kolozsvári kávéházban baráti, bensőséges hangulatban megszervezett SzalonnaFeszt az évek alatt gasztro-kulturális mozgalommá kezdte kinőni magát. Idén februárban hat erdélyi településen – Borszék, Brassó, Csíkszereda, Kolozsvár, Sepsiszentgyörgy, Szilágysámson –, majd március idusán Cambridge-ben, a nyári szünidőben pedig a parajdi sóbánya hűvösében is lehet találkozni a rendezvény logójával és a hozzá társuló minőségi programokkal.

Kolozsváron idén is a Bulgakov kávéház és étterem ad otthont ennek a zamatosan kapatos vagy kapatosan zamatos rendezvénynek, a kistermelői vásárral kiegészülő szalonnaversenyt február 16-19 között szervezik.

A kistermelői vásár négynapos lesz (mint a mesékben, + 1 napot), és mindent meg lehet majd kóstolni: kolbászokat, sonkákat, szalonnákat, sajt- és túróféléket, szörpöket, lekvárokat, borokat, pálinkákat, és a többi és a többi. Kézműves remekek is lesznek. És gyerekfoglalkozásokat is tartanak, hogy a kicsik se unatkozzanak, amíg apa és anya karöltve mustrálgat.

Zene is lesz, jóféle. Meg esténként egy-két ínyencség: borkóstolók finom sajtokkal, pálinka bemutató, vadpörkölt és egyéb finom miegyebek.

Ha magad is készítettél idén szalonnát vagy kolbászt, sonkát, akkor ne mulaszd el a jelentkezést a nagy megmérettetésre, hiszen nem csak a jó társaság lesz jutalomrészed, hanem értékes, egyedi kézműves alkotásokat is lehet nyerni. Jelentkezéshez küldj sms-t Molnár Attilának, a rendezvény főszervezőjének a 0741915082-es telefonszámra vagy töltsd ki  SzalonnaFeszt/SlanăFest - Kolozsvár/Cluj Facebook-eseménynél elérhető űrlapot.

A vásár csütörtökön 12-20 óra, pénteken 10-20 óra, szombaton 10-20 óra, vasárnap 10-18 óra között lesz nyitva. A szalonnák versenyének programja február 18-án, szombaton a következőképpen alakul: 12-13 óra között zajlik a tálalás, 13-14 óra között a termékek zsűrizése, 16 órakor eredményhirdetés, díjátadás kezdődik.

Idén a megszokott oklevelek és trófeák mellett különlegesebb kézműves alkotásokkal is készülnek. Az első díj egy különleges, kovácsolt, egyedi konyhabárd. Kun Árpád György késkészítő és szobrászművész alkotása. A második díj egy Polyák Imre által készített szalonnázók és vagy más nevén „úri bicska”. A harmadik díj egy 5 cm vastag vadcseresznye vágódeszka, Bucsi László munkája.

A helyszínen a vásár ideje alatt bármikor bármelyik standnál lehet tombolajegyet vásárolni. Amint egy-egy standnál 20 tombolajegy eladódott, sorsot fognak húzni. A nyertes így 100 lejes értékben vihet haza terméket attól a gazdától, akinél a tombolajegyet vásárolta. Egy tombolajegy ára 5 lej.

Borítókép: Rohonyi D. Iván/archív