Sorsoltak az európai kupákban: fehérorosz ellenfél a Kolozsvári CFR-nek

Miközben a fociszurkolók az Európa-bajnokság lázában égnek, tegnap Nyonban kisorsolták a legerősebb európai kupasorozatok – a Bajnokok Ligája, az Európa-liga és a Konferencia-liga – selejtezőinek második fordulóját. A sorsoláson négy magyar és négy román csapat volt érintett – a szerencse nem mindegyiknek kedvezett…

Bajnokok Ligája: kiemelt volt a Ferencváros

A walesi The New Saints FC vagy a montenegrói FK Decic csapatával mérkőzik a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének második fordulójában a Ferencváros – derült ki szerdán, Nyonban, ahol a bajnoki ágon 24 együttest sorsoltak 12 párba úgy, hogy az előzetesen elkészített három nyolcas csoportban volt négy kiemelt és négy nem kiemelt alakulat vagy pár. A kiemelt magyar bajnok mellé az első forduló egyik párosításának győztese, a walesi vagy a montenegrói csapat kerül majd.

A román bajnok FCSB, ha sikerrel veszi az első kört – mint ismeretes, abban a San Marinó-i AC Virtus az ellenfele – az izraeli Maccabi Tel Avivval folytathata. Amennyiben a FCSB nem jutna túl a BL első selejtezőfordulóján, úgy a Konferencia-liga második körébe „pottyanna”, ott pedig az észt Flora Tallin és a szlovén Celje közötti BL-párharc vesztesével találkozna.

A párharcokat július 23–24-én, illetve július 30–31-én játsszák; a Ferencváros és a FCSB egyaránt hazai pályán kezd(ene). A második selejtező körben elért siker azt jelenti, hogy a győztes csapat ősszel biztosan valamelyik európai sorozat csoportkörében szerepelhet. 

Mint ismeretes, a selejtező négy fordulón át tart, azaz a második körtől három párharcot kell megnyerni a 36 csapatos csoportszakaszig. Ezen az úton hét csapat kerül majd a főtáblára, öt a bajnoki ágról, kettő a nem bajnoki ágról.

A BL-főtáblára selejtező nélkül felkerült 29 csapat: Real Madrid, FC Barcelona, Atlético Madrid, Girona (spanyolok), Manchester City, Liverpool, Arsenal, Aston Villa (angolok), Bayern München, Borussia Dortmund, RB Leipzig, Bayer Leverkusen, VfB Stuttgart (németek), Paris Saint-Germain, AS Monaco, Brest (franciák), Internazionale, Atalanta, Juventus, AC Milan, Bologna (olaszok), Benfica (portugál), FC Bruges (belga), Sahtar Doneck (ukrán), Feyenoord, PSV (hollandok), Sporting CP (portugál), Celtic (skót), Sturm Graz.

 

Európa-liga: a Rijeka várhat a Paksra/Corvinulra

Amennyiben a Paks továbbjut a kupagyőztes, másodosztályú Vajdahunyadi Corvinul ellen a labdarúgó Európa-liga selejtezőjének első fordulójából, a második körben a horvát HNK Rijekával találkozik.

A szerdai, nyoni sorsoláson a magyar illetve a román kupagyőztes négy csapat/csapatpár közül kaphatott ellenfelet – az eszékiek mellett a portugál Bragát, illetve két, első fordulós párharc továbbjutóját – ezekből jutott nekik a legutóbbi bajnoki és kupasorozatban is ezüstérmes horvát együttes.

Mint ismeretes, a selejtező első fordulóját július 11-én és 18-án rendezik, a magyarok kezdenek hazai pályán. A továbbjutó július 25-én és augusztus 1-jén lép ismét pályára a Rijeka ellen, míg a párharc vesztese a ciprusi AEK Larnaca ellen folytatja a Konferencia Ligában. 

Az El-selejtező négy fordulón át tart, ezen az úton 12 csapat jut a 36-os főtáblára. A Bajnokok Ligája selejtezőjéből 11 alakulat érkezik majd, 13 hely pedig a bajnokságok erősorrendje, valamint a bajnoki helyezések alapján már elkelt, így a már főtáblás csapatok az AS Róma, Lazio Róma (olaszok), Manchester United, Tottenham Hotspur (angolok), FC Porto (portugál), Eintracht Frankfurt (német), Real Sociedad, Athletic Bilbao (spanyolok), AZ Alkmaar (holland), Olympiakosz Pireusz (görög), Lyon, Nice (franciák), Hoffenheim (német).

Az El új lebonyolításában 36 csapat érdekelt és mindegyik nyolc mérkőzést játszik, ezt követi majd a kieséses szakasz.

 

Sorsoltak a Konferencia-ligában is 

A Kolozsvári CFR a fehérorosz Neman Grodnval, a Puskás Akadémia az ukrán Dnipro-1-gyel, a Fehérvár FC az azeri Szumgajittal találkozik a labdarúgó Konferencia-liga selejtezőjének második fordulójában. A Krajovai SK ellenfele az első selejtezőkörből érkezik.

A szerdai, nyoni sorsolást a legutóbb magyar bajnoki negyedik fehérváriak kiemeltként, a bajnoki bronzérmes felcsútiak nem kiemeltként várták, és mindketten öt csapatot/csapatpárt kaphattak ellenfélül.

Előbbi leendő ellenfele, a Szumgajit a legutóbbi szezonban szintén negyedik lett hazája bajnokságában, ezzel vívta ki a nemzetközi szereplés jogát. A Puskással találkozó Dnipro-1 ugyancsak negyedik volt az ukrán élvonalban, a nyolc éve alapított klub legnagyobb sikere az egy idénnyel korábbi ezüstérem.

Mindkét magyar együttes július 25-én, idegenben kezdi a párharcot, a hazai visszavágót pedig augusztus 1-jén vívja.

A Szuperligában ezüstérmes Kolozsvári CFR kiemeltként várta a sorsolást, így hozzáférhető riválsit kapott: a fehérorosz Neman Grodno csapatát, amely a jelenleg zajló bajnoki szezonban a második helyen áll. A mértékadó Transfermarkt szakportál szerint a rivális jóval gyengébb játékerőt képvisel, hiszen játékosai összértéke nem éri el az 5,5 millió eurót, míg a CFR kerete 21 millió fölött mozog. A párharcot a CFR kezdi hazai pályán, július 25-én.

A bronzérmes Krajovai U SK nem volt ennyire szerencsés: ellenfele az első selejtezőkörből érkezik, az oltyánok a Maribor (szlovén)–Botev Plovdiv (bolgár) találkozó győztesével mérkőznek majd.

A 36 csapatos főtáblára az Európa-liga utolsó selejtezőkörének 12 vesztes együttese mellett a Kl-kvalifikációból 24 klub jut fel, ez utóbbihoz négy fordulót kell sikerrel venni. A főtáblán itt alanyi jogon egy klub sem szerepel, az angol Chelsea, a spanyol Real Betis, az olasz Fiorentina, a német Heidenheim és a francia Lens viszont csak a playoffkörben kapcsolódik be. 

Fotó: Facebook/cfr1907