Sepsiszentgyörgyön találkoznak a táncegyüttesek

A Háromszék Táncegyüttes szervezésében október 13-a és 16-a között zajlik a 12. Erdélyi Hivatásos Táncegyüttesek Találkozója, a vándorfesztivál idei eseményének Sepsiszentgyörgy ad otthont.

A találkozó az erdélyi hivatásos táncélet legfontosabb szakmai rendezvénye, amelyet az Erdélyben működő öt hivatásos táncegyüttes évről évre más-más helyszínen szervez meg. A közönség a négy nap alatt betekintést nyerhet a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, a Maros Művészegyüttes, a Nagyvárad Táncegyüttes, az Udvarhely Néptáncműhely, valamint az idei házigazda Háromszék Táncegyüttes munkásságába. A rendezvény egyszerre táncfesztivál és szakmai fórum. A programba illesztett szakmai kiértékelők, kerekasztal-beszélgetések lehetőséget teremtenek bepillantani az együttesek tevékenységébe és rálátást biztosítanak a hazai táncművészet aktuális helyzetére.

A találkozót rendhagyó táncos villámcsődülettel nyitják meg október 13-án, csütörtökön délután 3 órakor Sepsiszentgyörgy Főterén.

A rendezvény ideje alatt állandó viselet-kiállítás tekinthető meg a Tamási Áron Színház előcsarnokában, Mátéfi Zita, Székely Melinda, valamint Miklós Papp Zsuzsanna és Miklós János egyedi tervezésű ruhadarabjai várják a látogatókat (megnyitó: csütörtökön délután fél 4-kor). A fesztivál szervezői több kiegészítő programot is kínálnak a résztvevőknek, fellép a sepsiszentgyörgyi M Studio, koncertezik a Tesztoszteron Zenei Alakulat és az Impro-Víziók zenekar.

Az előadásokat értékelő szakmai bizottságba neves táncszakértőket, színházi szakembereket, közéleti személyiségeket sikerült bevonniuk: Kocsis Enikő, Kutszegi Csaba, Makovinyi Tibor, Nagy B. Sándor, Sardar Tagirovsky, Simó Júlia és Szép Gyula különböző szempontok mentén elemzi majd a produkciókat. A szakmai kiértékelőket Prezsmer Boglárka moderálja.

A rendezvény idején naponta fesztiválújságot jelentetnek meg, továbbá folyamatosan frissülő fesztiválblogot lehet majd követni a találkozó honlapján (www.ehtet.hte.ro). 

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Több mint 3.5 millió forint (9 ezer euró) értékben osztottak ki díjakat május 14-én, kedden este a kolozsvári Bulgakov Kávéházban. A Kossuth-díjas író hagyatékából alapított díjakat idén 22. alkalommal ítélték oda a magyar irodalomért tett szolgálatért, valamint kiemelkedő szépirodalmi teljesítményekért.
KultSzínTér