Semjén: nem kértünk olyat az utódállamoktól, amit nem biztosítunk a magyarországi kisebbségeknek

A magyar kormány soha nem kért olyat a trianoni utódállamoktól, amit ne biztosítana a Magyarországon élő kisebbségek számára, ezért most is azt kéri, hogy ők is ugyanezt biztosítsák a területeiken élő magyarok számára - szögezte le Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes pénteken a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban tartott Nemzetpolitikai kerekasztal – Hányadán állunk? című panelbeszélgetésen.

A miniszterelnök-helyettes a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban tartott nemzetpolitikai kerekasztalon rámutatott: ha gyümölcsöző Magyarország és az utódállam kapcsolata, mint Szerbia esetében, akkor "méltó és igazságos", hogy ebből a jó kapcsolatból a szerbiai magyarság és a magyarországi szerbség is részesüljön. 

Ha ellenben rossz, mint Ukrajna esetében, ebből semmilyen teher nem hárulhat a magyarországi ukrán kisebbség felé, mivel ők ebben nem felelősek.

Kijelentette: a magyar kormány célkitűzése az, hogy aki meg akar maradni magyarnak, az megmaradhasson magyarnak, ehhez minden támogatást megad.

"Ahol csak pislákol a magyar tudat, oda mindent megadunk, hogy ez a szikra lánggá lobbanhasson" - fogalmazott Semjén Zsolt.

Hozzátette: az elmúlt években lényegesen bővült a magyarországi román kisebbség iskolahálózata és anyanyelvi oktatása.

(Fotó: Kiss Olivér)