Selmeczi György és Szőcs Géza utolsó közös operáját mutatják be Miskolcon

Selmeczi György és Szőcs Géza utolsó közös operáját mutatják be Miskolcon
Január 21-én, péntek este hét órától lesz a Miskolci Nemzeti Színházban Selmeczi György Veron című operájának ősbemutatója. A librettót Hunyady Sándor Bakaruhában című novellája nyomán Szőcs Géza írta, akinek ez volt az utolsó költői munkája – olvasható a kolozsvári opera közleményében.

Mint írják, a történet több szálon is kötődik városunkhoz: a széki cselédlány és a fiatal költő szerelmének története a nagy háború küszöbén zajlik Kolozsváron, amely mintha az egész akkori Magyarország foglalata lenne. Az előadás a Miskolci Nemzeti Színház és a Kolozsvári Magyar Opera koprodukciójában készült.

„A két erdélyi születésű Kossuth-díjas alkotó, Selmeczi György zeneszerző és Szőcs Géza költő legújabb és egyben utolsó közös operája, a Veron alapanyagául egy poétikus kolozsvári történet szolgál, amely egyszerre szórakoztató és szívszorító. A széki cselédlányt bakának öltözve elcsábító, aranyifjú költő szerelmi históriája sokszínűen vonultatja fel a tipikus operai karaktereket és dramaturgiai fordulatokat. (…) A zenei megfogalmazás – vállaltan Bartók és Kodály szellemében – egyaránt merít népzenei, katonazenei forrásokból és megidézi a vurstlik és kabarék hangulatvilágát is” – olvasható a Miskolci Nemzeti Színház honlapján az előadást bemutató leírásban.

A főszerepeket dupla szereposztásban Covacinschi Yolanda és Haja Zsolt, illetve Kovács Csilla és Hámori Szabolcs játssza. Az előadást Cser Ádám és Philippe De Chalendar vezényli, rendezte Szabó Máté. A Kolozsvári Magyar Opera énekművészei közül a női főszerepet alakító Covacinschi Yolanda mellett fellép Antal Livia, Gáspárik Szilvia és Balla Sándor. Közreműködik a Miskolci Nemzeti Színház ének- és zenekara.

(Borítókép: Pillanatfelvétel a próbáról, balról jobbra: Herczenik Anna, Haja Zsolt és Covacinschi Yolanda. Fotó: Gálos Mihály Samu)