Schengen-ügyben egyeztet Aurescu Brüsszelben

Schengen-ügyben egyeztet Aurescu Brüsszelben
Kétoldalú megbeszélést folytatott hétfőn Bogdan Aurescu külügyminiszter holland hivatali kollégájával, Wopke Bastiaan Hoekstrával. A találkozóra az EU-tagállamok külügyminisztereinek brüsszeli tanácskozása adott alkalmat.

A román külügy tájékoztatása szerint a holland miniszter megerősítette, hogy hazája támogatja Románia schengeni csatlakozását, és megismételte, hogy a december 8-i szavazás nem Románia, hanem csak Bulgária ellen irányult. Ugyanakkor jelezte, hogy aktívan részt fog venni a Románia csatlakozását célzó európai szintű megoldás kialakításában.

Bogdan Aurescu tájékoztatta holland hivatali kollégáját az osztrák féllel való tárgyalás jelenlegi stádiumáról. Felidézte Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszterrel folytatott davosi beszélgetését, amelyre a Világgazdasági Fórum adott alkalmat, valamint Bukarest arra vonatkozó döntését, hogy egy hónapos szünet után visszaküldi szolgálati helyére Románia ausztriai nagykövetét. Ez a gesztus egyrészt azt jelzi, hogy Románia az európaiság szellemében kíván együttműködni, másrészt azt, hogy konstruktív párbeszéd újraindítását várja el az osztrák féltől - mondta a román diplomácia vezetője.

Bogdan Aurescu német hivatali kollégájával is tárgyalt Románia schengeni csatlakozásáról. Annalena Baerbock külügyminiszter elismerően beszélt a Románia álláspontjáról és az általa elért eredményekről, és megerősítette, hogy országa határozottan támogatja Románia mielőbbi csatlakozását a schengeni övezethez, és aktívan, konkrét szerepvállalással vesz részt a schengeni térség bővítési folyamatában.

Aurescu tájékoztatta a német külügyminisztert a román fél lépéseiről, a svéd elnökséggel folytatott pozitív párbeszédről, valamint számos európai külügyminiszterrel folytatott tárgyalásairól, beleértve osztrák hivatali kollégáját is.

A román diplomácia vezetője hangsúlyozta, hogy Bukarest nyitott a „konstruktív együttműködésre minden érintett féllel” annak érdekében, hogy olyan konkrét megoldásokat találjanak, amelyek Románia schengeni felvételéhez vezetnek - tájékoztatott a külügyminisztérium.

Bogdan Aurescu olasz, illetve belga hivatali kollégájával is egyeztetett. A külügyminiszter megköszönte Antonio Tajani olasz és Hadja Lahbib belga kollégájának, hogy országuk "határozottan és folyamatosan támogatja Románia schengeni csatlakozását" - derül ki a külügyi tárca közleményéből.

Borítókép: Bogdan Aurescu román és Hadja Lahbib belga külügyminiszter a brüsszeli ülésen (Facebook)