Röplabda Román Kupa: elődöntőig jutott a Dési Egyesülés

Röplabda Román Kupa: elődöntőig jutott a Dési Egyesülés
Teljesen új rendszerben bonyolították le idén a férfi röplabda Román Kupát. Ha eddig mindig oda-vissza alapon rendezték a mérkőzéseket, a hétvégén négynapos torna keretében került sor a kupaküzdelemre. A rendezvénynek a kolozsvári Horea Demian Sportcsarnok adott otthont, méghozzá nézők nélkül.

SZÉKELY CSABA

Az is újdonságnak számított, a múlt bajnokság legjobbjai hivatalból bejutottak a nyolcaddöntőbe. Kolozs megye két csapattal volt érdekelt, a Dési Egyesülés és a Kolozsvári Universitatea Sportklub. Legelőször a főiskolások léptek pályára a negyeddöntőbe jutásért vívott összecsapáson, ahol – amint már röviden jeleztük – 3:0 arányban kikaptak a nagyobb játéktapasztalattal rendelkező Zilahi MSC-Dési LAPI együttesétől. A Lőtei Rómeó Attila edzette egyetemisták a második és a harmadik szettben szoros harc után vesztettek, a harmadik menetet akár meg is nyerhették volna.

A Dési Egyesülés viszont a negyeddöntőben 3:1 (15, –20, 21, 17) arányban bizonyult jobbnak az idei évad újoncánál, bajnokságtól közben visszalépett Brassói ESK alakulatánál. Marius Dascălu és Szilágyi Tibor edzők röplabdázói nagyobb megerőltetés nélkül szerepeltek, tartották erejüket a szombat délutáni elődöntő keretében esedékes Krajovai U MSC elleni összecsapásra.

A többi negyeddöntőben: • Galaci Arcada–Bukaresti Steaua 3:0 (17, 22, 12) • Krajovai U MSC–Zilahi MSC-Dési LAPI 3:0 (27, 22, 22) • Bukaresti Dinamó–Bukaresti Ştiinţa 3:0 (16, 20, 19).

A folytatásban az oltyánok azonban magabiztosan nyertek 3:0 (21, 13, 16) arányban, elütve a Szamos-partiakat a döntőbe jutástól. Az első játszmát kivéve a désiek várakozáson alul szerepeltek.

A másik elődöntős találkozón nagy meglepetésre a Bukaresti Dinamó 3:0 (19, 19, 22) arányban nyert a címvédő Galaci Arcada gárdájával szemben. A nyertesek legjobb játékosa Gabriel Cherbeleaţă volt 22 ponttal.

Az élvonalbeli csapatok legközelebb február 12-én folytatják az A1-bajnokságot. A táblázat első helyét a tavalyi bajnok Galaci Arcada foglalja el 33 ponttal, Dés a hatodik 17-tel, míg az Universitatea SK a hetedik helyen áll 16-tal.

A döntőben: • Bukaresti Dinamó–Krajovai U MSC 3:1 (–18, 23, 26, 23).